După X, rețelele deținute Meta și platforma TikTok sunt cercetate de Comisia Europeană pentru dezinformare

După X, rețelele deținute Meta și platforma TikTok sunt cercetate de Comisia Europeană pentru dezinformare
scris 19 oct 2023
Comisia Europeană a trimis cereri de informații către Meta și TikTok în temeiul Legii privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA), care impune reguli fără precedent giganților din domeniul tehnologiei.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Practic, autoritățile europene investighează platformele Facebook, Instagram și TikTok în legătură cu posibile dezinformări, după ce au fost avertizate că trebuie să ia măsuri, inclusiv în contextul agravării conflictului dintre Israel și gruparea Hamas.
ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței investighează Apple CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul Concurenței investighează Apple

Comisia solicită Meta să furnizeze mai multe informații cu privire la măsurile pe care le-a luat pentru a se conforma obligațiilor legate de evaluarea riscurilor și de măsurile de atenuare a acestora pentru a proteja integritatea alegerilor și în urma atacurilor teroriste comise de Hamas în Israel, în special în ceea ce privește difuzarea și amplificarea conținutului ilegal și a dezinformării. Meta trebuie să răspundă Comisiei până la 25 octombrie la întrebările legate de răspunsul la criză și până la 8 noiembrie în legătură cu protecția integrității alegerilor.

Totodată, Comisia solicită TikTok să furnizeze mai multe informații cu privire la măsurile pe care le-a luat pentru a se conforma obligațiilor legate de evaluările de risc și de măsurile de atenuare a riscurilor împotriva răspândirii de conținut ilegal, în special a răspândirii de conținut terorist și violent și a discursului instigator la ură, precum și a presupusei dezinformări. În plus, cererea se referă la respectarea de către TikTok a altor elemente ale DSA, în special în ceea ce privește dispozițiile sale referitoare la protecția minorilor online.
 
TikTok trebuie să furnizeze Comisiei informațiile solicitate până la data de 25 octombrie pentru întrebările legate de răspunsul la criză și până la 8 noiembrie în ceea ce privește protecția integrității alegerilor și a minorilor online.
 
Pe baza evaluării răspunsurilor oferite, Comisia va decide etapele următoare. Acest lucru ar putea implica deschiderea oficială a unor proceduri în temeiul articolului 66 din DSA, în baza căreia Comisia poate impune amenzi pentru informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o cerere de informații. 
 
În urma desemnării lor ca platforme online foarte mari, Facebook, Instagram și TikTok trebuie să respecte întregul set de dispoziții introduse de DSA, inclusiv evaluarea și reducerea riscurilor legate de difuzarea de conținut ilegal, dezinformare și orice efecte negative asupra exercitării drepturilor fundamentale.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
meta
dsa
tiktok
dezinformare