DOCUMENT Bucureștiul deține peste jumătate din antenele 5G din toată țara. Câte sunt amplasate în România și cum este indicat impactul lor asupra sănătății

DOCUMENT Bucureștiul deține peste jumătate din antenele 5G din toată țara. Câte sunt amplasate în România și cum este indicat impactul lor asupra sănătății

sursa foto © Khwaneigq/ Dreamstime.com

scris 2 ian 2022

În prezent, în România sunt amplasate aproape 800 de stații de bază care permit utilizarea tehnologiei 5G, dar peste 500 dintre acestea se află în București, în timp ce în majoritatea județelor nici nu există astfel de antene. Potrivit autorităților din sănătate, normele de funcționare reglementate pentru tehnologia 5G sunt cu mult sub pragul în care sănătatea populației ar putea fi afectată.   

De ce este important: Președintele Iohannis a promulgat proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT. A fost însă prelungit de la 5 ani la 7 ani termenul până la care mai pot fi folosite tehnologiile, echipamentele și programele software neautorizate conform noii legi, cu excepția anumitor componente.

Urmărește-ne și pe Google News
ANCOM se pregătește pentru licitația 5G cu o mini-licitație CITEȘTE ȘI ANCOM se pregătește pentru licitația 5G cu o mini-licitație
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea important: În august 2019, în contextul întâlnirii de la Casa Albă dintre fostul președinte american Donald Trump și președintele Klaus Iohannis, România și SUA au semnat un memorandum care prevedea că ambele state vor căuta să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G

Ulterior, Guvernul a aprobat, în 15 aprilie, proiectul legii 5G, care respectă înțelegerea cu SUA, și l-a trimis pentru vot în procedură de urgență în Parlament, în pofida unei campanii intense de lobby. Proiectul conferă ultimul cuvânt Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ce privește autorizarea proiectelor și exclude practic compania chineză Huawei de la operațiunile de realizare a echipamentelor.

Grupul chinez Huawei a reclamat la Comisia Europeană faptul că România și Polonia încalcă legislația UE privind sistemul 5G, prin faptul că  vor „să excludă furnizorii pe baza unor criterii părtinitoare și ambigue care vizează anumiți furnizori 5G din cauza originii geografice a acestora”.

Apple pregătește un iPad Mini cu schimbări majore CITEȘTE ȘI Apple pregătește un iPad Mini cu schimbări majore

Conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și analizate de Profit.ro, până la momentul promulgării legii de către șeful statului, pe teritoriul României erau instalate 796 de stații de bază utilizând tehnologia 5G.

Dintre acestea, larga majoritate (527) se regăsesc în București, un număr important (71) se află amplasate în Ilfov, iar restul în alte județe mai mari ale țării.

DOCUMENT Bucureștiul deține peste jumătate din antenele 5G din toată țara. Câte sunt amplasate în România și cum este indicat impactul lor asupra sănătății

În prezent, funcționează servicii comerciale 5G în benzile de 2100 MHz (unde dețin licențe de utilizare a spectrului de frecvențe radio Orange România S.A., RCS&RDS S.A., Vodafone România S.A. și Telekom România Communications S.A.) și 3400 - 3800 MHz (Orange România S.A., RCS&RDS S.A., Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. și Vodafone România S.A. fiind deținători de licențe).

INFOGRAFICE Date dezolante: Mai mult de jumătate dintre români sunt în căutarea unui alt job, având salarii de 1.000 - 2.500 lei. O treime nu lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit. Cei mai mulți angajați cu studii superioare nu au 1.000 euro CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Date dezolante: Mai mult de jumătate dintre români sunt în căutarea unui alt job, având salarii de 1.000 - 2.500 lei. O treime nu lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit. Cei mai mulți angajați cu studii superioare nu au 1.000 euro

Pe fondul lărgirii serviciilor 5G, autoritățile guvernamentale susțin că standardele admise pentru rețelele 5G sunt în măsură să asigure protecția populației la câmpuri electromagnetice (în care sunt incluse și frecvențele folosite la tehnologia 5G).

Astfel, în România, expunerea populației la câmpuri electromagnetice este reglementată prin Ordinul Ministrului Sănătății Publice nr. 1193 din 29.09.2006, "Normele privind limitarea expunerii populației generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz". Aceste norme transpun integral prevederile Recomandării 519/1999 a Consiliului Uniunii Europene.

”Aceste norme asigură protecția populatiei generale față de expunerea la câmpuri electromagnetice prin utilizarea unor limite de expunere de aproximativ 50 ori mai mici decât valorile de prag pentru apariția efectelor dovedite ale acestor câmpuri”, a transmis Institutul Național de Sănătate Publică.

ULTIMA ORĂ G20 anunță un acord istoric pentru impozitarea multinaționalelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ G20 anunță un acord istoric pentru impozitarea multinaționalelor

Potrivit sursei citate, studii care au centralizat seturi mari de date de la operatorii de rețele de telefonie mobilă au indicat că, în rețelele 2G, 3G și 4G, puterile de emisie ating foarte rar valorile teoretice maxime. 

Cercetătorii și autoritățile se așteaptă și ca rețelele 5G să aibă niveluri similare sau mai scăzute de emisie decât rețelele 4G. În combinație cu 4G, este posibilă o creștere cumulată modestă în zonele dense, dar cu mult sub limitele recomandate în UE.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
statii
baza
antene
amplsare
bucuresti
sanatate
populatie
proiect
lege
huawei