Valorificarea participației României de pe platforma Combinatului Minier de Îmbogățire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog, din Ucraina, va fi prin licitație, conform datelor analizate de Profit.ro. Licitația va putea fi urmată de negociere, în cazul admiterii unei singure oferte. Pentru organizarea licitației, Guvernul va angaja servicii de consultanță, inclusiv de natură juridică.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Construcția uzinei de la Krivoi Rog a început în 1983, în perioada când existau Uniunea Sovietică și Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER), fiind implicate Republica Democrată Germană, RS Cehoslovacă, RP Bulgaria și RS România. În 1990, lucrările, realizate în proporție de 70%, au fost oprite. În 1998, investiția a intrat în conservare, până la găsirea unei soluții.
După destrămarea URSS, în Convenție au rămas Ucraina, cu o cotă de participare de 56,8%, România 27% și Slovacia 18,2%. România a investit, până în prezent, circa 83% din valoarea cotei sale de participare în valoare totală de aproximativ 640,38 milioane ruble transferabile, la care se adaugă dobânzile calculate de Banca Comercială Română.
De asemenea interesant: Într-un top al datoriilor pe care România le are de recuperat, publicat în mai 2012, cheltuielile cu investiția de la combinatul de la Krivoi Rog se clasează pe locul al doilea.
CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în programRecent, Guvernul a semnat memorandumul care permite căutarea unei soluții pentru vânzarea activelor și a creanțelor deținute de România la combinatul siderurgic Krivoi Rog din Ucraina.
CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat cliențilorAcum, conform datelor analizate de Profit.ro, Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență cu următoarele prevederi:
- Valorificarea participațiilor statului român se face prin licitație.
- În scopul maximizării veniturilor, licitația poate fi urmată de negociere în cazul în care în procedura de licitație a fost admisă o sigură ofertă.
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului permite accesul potențialilor adjudecatari la participațiile statului român aflate pe platforma Combinatului Minier de Îmbogățire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog și în România, în scopul scurtării perioadei de formare a deciziei de investiție.
- În vederea derulării procesului de valorificare a participației României la Krivoi Rog, Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului va achiziționa servicii de consultanță, înțelegând prin acestea orice servicii necesare în procesul de valorificare, inclusiv servicii de consultanță juridică, prestate de una sau mai multe persoane juridice române sau străine.
CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România- Sumele încasate din valorificarea participației se fac venit la bugetul de stat.
Până la finalizarea procesului de valorificare a participației României, antreprenorii desemnați pe perioada de sistare a lucrărilor asigură vor asigura paza și siguranța obiectivelor și instalațiilor la obiectivele de bază realizate de partea română, depozitelor de materiale și utilaje tehnologice existente în stoc, precum și siguranța și menținerea în funcțiune a spațiilor de cazare, cantinelor, centralelor termice, instalațiilor de apa, canalizare și de gaze, precum și a instalațiilor date în exploatare și aflate în perioada de garanție.
CITEȘTE ȘI Modificări la achizițiile publice de lucrări: Neplata subcontractanților de autorități devine contravenție, sunt eliminate documente și condiții, dar apar și noi obligații pentru ofertanțiSituația complicată și chiar dramatică din Ucraina. Există însă interes de preluare
Conform documentelor oficiale, autoritățile guvernamentale române arată că, din perspectiva obiectivului de recuperare a cheltuielilor efectuate la CIM Krivoi Rog, situația s-a complicat prin prisma procedurii de faliment care se desfășura în paralel cu evoluțiile politice.
Astfel, o serie de evenimente legate de procesul de recuperare a crențelor au avut loc în ultimii ani, unel îngreunând acest demers.
- Interzicerea accesului personalului român în incinta combinatului de către conducerea CIM Krivoi Rog, în perioada 24.12.2018 – 04.04.2019. Constatările privind sustragerile și distrugerile aferente acestei perioadei - în care nu s-a putut asigura paza obiectivelor industriale - indică un prejudiciu de peste 4 milioane ruble transferabile, conform informațiilor transmise de către antreprenorii români.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Nou termen pentru intrarea în legalitate cu autorizația de incendiu- La data de 28 februarie 2019 a avut loc o întâlnire între reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și al Comerțului din Ucraina și Ministerului Economiei din România, la nivel de secretar de stat, în prezența reprezentanților Ambasadei Ucrainei la București și a Ministerului Afacerilor Externe din România, în cadrul căreia conducătorul delegației ucrainene a solicitat părții române să-și clarifice intențiile privind cota sa de participare la construcția CIM Krivoi-Rog, având în vedere faptul că investitori străini sunt interesați de acest obiectiv. S-a convenit organizarea, în prima parte a semestrului II 2019, a întâlnirii ”Grupului de lucru la nivel de experți din ministerele relevante ale Părților”.
- În data de 15 mai 2019 a avut loc, la sediul Ministerului Economiei, o întâlnire dintre reprezentanții companiei Hares Engineering GmbH (Austria) - potențial investitor pentru CIM Krivoi Rog, la solicitarea acestora, și reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Potențialii investitori și-au manifestat interesul pentru Fabrica de Pelete construită de partea română pe platforma CIM Krivoi-Rog.
- În data de 30.11.2018 zona industrială a Fabricii de Pelete a fost decuplată de la alimentarea cu energie electrică din cauza unor defecțiuni tehnice. Deși defecțiunile au fost remediate la începutul lunii decembrie, costurile aferente fiind suportate de către partea română, nici până în prezent Direcția CIM Krivoi Rog nu a recuplat alimentarea cu energie electrică în zona respectivă. Ca urmare, a fost inundat subsolul obiectivelor și utilajele tehnologice instalate, existând riscul afectării grave a structurii de rezistență a construcției.
- Conform relatărilor antreprenorilor români, Direcția Generală CIM Krivoi Rog, contrar prevederilor Protocolului din 5 mai 1994 dintre guvernele României și Ucrainei, a retras în totalitate paza exterioară a Fabricii de Pelete. Urmare acestui fapt s-au intensificat cazurile de pătrundere prin efracție și furturi operate de către grupuri de infractori, care depășesc numeric paza asigurată de către antreprenorii români. Ultimul caz de furt a avut loc în noaptea de 08-09 ianuarie 2021, iar în urma apelului, poliția locală a reținut 7 infractori.
CITEȘTE ȘI Măsură de reducere a birocrației, adoptată în primă etapă: Instituțiile statului nu vor mai solicita firmelor și populației documente emise tot de statTotodată, o firmă slovacă ar continua distrugerea construcției metalice, potrivit informărilor transmise de către antreprenorii români autorităților guvernmantale, inclusiv distrugerea conductelor tehnologice și a utilajelor din obiectele ocupate abuziv, agresând paznicii antreprenorilor români.
Conducerea CIM Krivoi Rog continuă să aibă o atitudine ostilă față de personalul român, conchid autoritățile române, care astfel consideră că trebuie să ajungă la o soluționare definitivă a chestiunii prin identificarea și promovarea celei mai bune căi de valorificare a cotei sale de participație de la Krivoi Rog, respectiv prin vânzarea acesteia la licitație.