Departamentul de Justiție al SUA ia în considerare posibilitatea de a sparge Google în mai multe companii, pentru a rezolva problema monopolului pe care îl are în căutările on-line. Propune ca browserul Chrome și Android Magazin Play să fie vândute către alte companii.
Procedura a fost avansată în vară, în discuții neoficiale.
După ce un judecător federal a constatat că Google, care procesează 90% din căutările pe internet din SUA, și-a construit un monopol ilegal, Departamentul de Justiție al SUA ia în considerare “remedii comportamentale și structurale care ar împiedica Google să utilizeze produse precum Chrome, Magazin Play și Android pentru a câștiga avantaje pentru motorul său de căutare online, fapt care conferă un avantaj produselor sale (…) asupra rivalilor sau a jucătorilor nou intrați pe piață”, arată BiziDay.
CITEȘTE ȘI JTI a deschis un centru global IT în RomâniaAstfel, Google ar putea fi obligat să vândă platformele menționate și chiar să pună la dispoziția rivalilor indexurile, datele și modelele pe care le utilizează pentru afișarea rezultatelor căutărilor și pentru funcțiile de căutare asistată de inteligență artificială. Prin adoptarea acestor măsuri, influența și veniturile Google ar fi reduse, iar companiile concurente din domeniu ar avea mai multe șanse de creștere.
Google a efectuat plăți anuale către companii precum Apple și alte firme din domeniu prin înțelegeri care s-au dovedit ilegale, pentru a se asigura că motorul său de căutare rămâne implicit pe smartphone-uri și browsere, menținându-și astfel cota de piață puternică. Totuși, Departamentul de Justiție ar putea solicita instanței să pună capăt acestor practici.
Google a numit propunerile “radicale” adăugând că ele “depășesc cu mult problemele juridice specifice din acest caz”. Departamentul de Justiție urmează să facă publică o propunere mai detaliată până pe 20 noiembrie, în timp ce Google va putea să propună soluții alternative până la mijlocul lunii decembrie.