DECIZIE Niciun pas înapoi - TikTok, spre vânzare forțată sau interzicere în SUA

DECIZIE Niciun pas înapoi - TikTok, spre vânzare forțată sau interzicere în SUA
scris 6 dec 2024

O curte federală de apel din SUA a menținut o lege care obligă compania chineză ByteDance să vândă populara sa aplicație de videoclipuri scurte TikTok în Statele Unite până la începutul anului viitor sau să se confrunte cu o interdicție, scrie Reuters.

Hotărârea ar putea fi atacată la Curtea Supremă sau la un alt complet al Curții de Apel, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
Comisia Europeană a transmis TikTok o nouă solicitare de informații, în regim de urgență, în legătură cu alegerile din România. Compania are la dispoziție 24 de ore ca să răspundă CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a transmis TikTok o nouă solicitare de informații, în regim de urgență, în legătură cu alegerile din România. Compania are la dispoziție 24 de ore ca să răspundă

Judecătorii Sri Srinivasan, Neomi Rao și Douglas Ginsburg de la Curtea de Apel a Statelor Unite au analizat contestațiile legale formulate de TikTok și de utilizatori împotriva legii care dă ByteDance termen până la 19 ianuarie 2025 să vândă sau să cedeze activele TikTok din Statele Unite sau să se confrunte cu o interdicție.

Curtea de apel a declarat că legea „a fost punctul culminant al unei acțiuni ample, bipartizane, a Congresului și a președinților succesivi. A fost elaborată cu atenție pentru a se ocupa numai de controlul exercitat de un adversar străin și a făcut parte dintr-un efort mai amplu de contracarare a unei amenințări bine fundamentate la adresa securității naționale reprezentată de RPC (Republica Populară Chineză)”.

Președintele Joe Biden, care a semnat legea în aprilie, poate acorda o prelungire unică de până la 90 de zile, dar numai dacă ByteDance a făcut progrese semnificative în găsirea unui cumpărător.

Comisia Europeană investighează oferta Nvidia de 700 de milioane de dolari pentru preluarea Run:ai CITEȘTE ȘI Comisia Europeană investighează oferta Nvidia de 700 de milioane de dolari pentru preluarea Run:ai

Instanța a recunoscut că decizia sa ar duce la interzicerea TikTok pe 19 ianuarie, fără o prelungire din partea lui Biden.

„În consecință, milioanele de utilizatori ai TikTok vor trebui să găsească mijloace alternative de comunicare”, a declarat instanța, care a motivat că decizia a venit din cauza «amenințării comerciale hibride a Chinei la adresa securității naționale a SUA, nu a guvernului SUA, care s-a angajat cu TikTok printr-un proces multianual în efortul de a găsi o soluție alternativă».

Departamentul de Justiție afirmă că, sub proprietate chineză, TikTok reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale din cauza accesului său la vaste date personale ale americanilor, afirmând că China poate manipula în secret informațiile pe care americanii le consumă prin intermediul TikTok.

TikTok și ByteDance susțin că legea este neconstituțională și încalcă dreptul la liberă exprimare al americanilor. Ei o numesc „o abatere radicală de la tradiția acestei țări de a susține un internet deschis”.

FOTO - TAROM lansează o nouă ofertă specială, de Moș Nicolae CITEȘTE ȘI FOTO - TAROM lansează o nouă ofertă specială, de Moș Nicolae

Președintele ales Donald Trump, care a încercat fără succes să interzică TikTok în timpul primului său mandat în 2020, a declarat înainte de alegerile din noiembrie că nu va permite interzicerea TikTok, care este utilizat de 170 de milioane de americani.

Legea interzice magazinelor de aplicații precum Apple să ofere TikTok și interzice serviciilor de găzduire pe internet să sprijine TikTok dacă ByteDance nu renunță la TikTok până la termenul limită.

Oficialii americani au avertizat conducerea TikTok că este dependentă de guvernul chinez, care ar putea obliga compania să partajeze datele utilizatorilor săi din SUA.

Elena Lasconi: Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația. Decizia CCR, ilegală, imorală și zdrobește însăși esența democrației CITEȘTE ȘI Elena Lasconi: Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația. Decizia CCR, ilegală, imorală și zdrobește însăși esența democrației

TikTok a negat că a împărtășit sau că va împărtăși vreodată datele utilizatorilor americani, acuzându-i pe legislatorii americani din proces că prezintă preocupări „speculative”.

Populara platformă social media TikTok, aflată în centrul unei controverse uriașe în România din cauza rolului său în influențarea alegerilor prezidențiale, ar putea fi interzisă complet în Statele Unite în mai puțin de două luni, amintea recent Business Insider.

Congresul american a adoptat în aprilie o lege care a stabilit un termen limită de 9 luni pentru ca proprietarul TikTok, compania chineză ByteDance, să predea controlul asupra platformei social media în SUA, în caz contrar ea urmând să fie eliminată din magazinele de aplicații disponibile pe teritoriul țării.

Dominic Fritz: Acum ies la iveală mai multe voturi puse pe teancul lui Ciolacu! Plângere penală CITEȘTE ȘI Dominic Fritz: Acum ies la iveală mai multe voturi puse pe teancul lui Ciolacu! Plângere penală

Termenul limită urmează să expire în data de 19 ianuarie 2025, cu exact o zi înainte ca Donald Trump să fie învestit pentru un al doilea mandat de președinte al SUA. Există posibilitatea ca președintele Joe Biden să extindă acest termen cu 90 de zile, dar deocamdată administrația sa nu a anunțat vreo intenție în acest sens.

TikTok contestă, în prezent, legea adoptată de Congres la o instanță din Districtul Columbia din cadrul circuitului de apel al justiției americane. Însă mai mulți experți în Drept au declarat anterior pentru Business Insider că audierile care au avut loc în luna septembrie nu au fost favorabile companiei.

Analiștii juridici amintesc, de asemenea, că judecătorii din aceste instanțe tind de regulă să acorde deferență Congresului în chestiuni de securitate națională, chiar și în cazurile în care sunt în joc drepturile garantate de Primul Amendament al Constituției americane, cel care protejează, printre altele, și dreptul la libertatea de exprimare.

După 3 ani, JP Morgan renunță surprinzător la procesul cu Tesla CITEȘTE ȘI După 3 ani, JP Morgan renunță surprinzător la procesul cu Tesla

„Curtea va analiza temeiurile cazului, dar în realitate va fi ghidată de deferența față de Congres, considerând că acesta înțelege mult mai bine riscurile de securitate națională decât judecătorii înșiși”, a declarat Matthew Schettenhelm, analist principal pentru litigii la Bloomberg Intelligence la începutul acestui an.

Interzicerea TikTok în SUA ar putea fi tranșată de Curtea Supremă de la Washington

Un purtător de cuvânt al circuitului de apel din Districtul Columbia, cel în care se află capitala americană, nu a dorit să vehiculeze o dată pentru momentul în care ar putea fi anunțată o decizie pentru plângerea formulată de ByteDance. El a amintit însă că durata medie de la începerea audierilor orale până la pronunțarea unui verdict este de aproximativ 4 luni. Cazul ar putea ajunge, în cele din urmă, în fața Curții Supreme de la Washington, dacă decizia va fi una nefavorabilă și ByteDance o va ataca într-un nou apel.

VIDEO INEDT - Starbucks a deschis o cafenea cu totul specială, cu vedere la ultima frontieră a Războiului Rece CITEȘTE ȘI VIDEO INEDT - Starbucks a deschis o cafenea cu totul specială, cu vedere la ultima frontieră a Războiului Rece

Deși în Congres există sprijin bipartizan pentru interzicerea TikTok, susținerea americanilor pentru măsură este în scădere. Un sondaj realizat de Pew Research Center între lunile iulie și august a arătat că în jur de o treime din adulții americani (32%) susține o interdicție guvernamentală, în scădere față de 50% în martie 2023.

Mulți dintre cei cu interese în aplicație acționează în continuare ca și cum aceasta nu va fi interzisă. Angajații TikTok, partenerii de afaceri și creatorii de conținut își desfășoară activitatea în mare parte ca de obicei, chiar dacă termenul limită stabilit de Congres pentru vânzare sau interdicție se apropie. Unii se așteaptă ca tentativa de interzicere să eșueze, așa cum s-a întâmplat în trecut.

În SUA TikTok s-a confruntat anterior cu amenințări de interzicere atât la nivel statal, cât și federal, dar judecătorii au respins în mod repetat tentativele legiuitorilor după ce ByteDance a atacat măsurile în justiție.

Însă analiștii juridici nu sunt în general optimiști cu privire la șansele TikTok de această dată.

Va salva Donald Trump TikTok în SUA?

Președintele ales Trump a declarat că va încerca să salveze aplicația odată ce va prelua funcția, o schimbare față de poziția sa din primul său mandat prezidențial, când a amenințat în mod repetat cu interzicerea sa, acuzând-o că se află sub controlul guvernului comunist de la Beijing. În luna iunie Trump și-a deschis chiar un cont pe TikTok.

Unii experți în drept consideră că Trump ar putea încerca câteva tactici pentru a menține TikTok în funcțiune, inclusiv instruirea Departamentului său al Justiției să nu aplice legea adoptată de Congres, sau să încerce să ocolească legea prin „interpretări strategice” ale textului său. Totuși, ambele variante ar fi dificil de apărat.

„Deoarece legea a fost adoptată de Congres, nu sunt sigur cât de multă marjă de manevră ar avea o viitoare administrație Trump pentru a o ignora” a declarat G.S. Hans, profesor la Facultatea de Drept a Universității Cornell, pentru Business Insider.

Trump ar putea încerca să intermedieze vânzarea activelor TikTok din SUA către o companie non-chineză, soluția cerută de congresmenii americani pentru evitarea interzicerii.

VIDEO&FOTO Austriecii de la PORR - foarte aproape să străpungă Tunelul Daniela de la un capăt la altul. Lucrează 24h/24h, inclusiv în week-end, la Autostrada Sibiu – Pitești CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Austriecii de la PORR - foarte aproape să străpungă Tunelul Daniela de la un capăt la altul. Lucrează 24h/24h, inclusiv în week-end, la Autostrada Sibiu – Pitești

Mai mulți legiuitori și-au exprimat susținerea pentru o astfel de măsură. De exemplu, reprezentantul John Moolenaar, președintele Comisiei Speciale a Camerei Reprezentanților pentru Competiția Strategică între Statele Unite și Partidul Comunist Chinez, a declarat pentru că administrația Trump „va avea o oportunitate unică de a facilita o preluare americană a platformei, permițând utilizatorilor TikTok să continue să se bucure de o versiune mai sigură și mai bună a aplicației, liberă de controlul unui adversar străin.”

Însă ByteDance a declarat în mod repetat că nu va renunța la controlul asupra TikTok în SUA. O altă problemă ar putea fi că guvernul chinez ar putea bloca ByteDance din a vinde TikTok în SUA, iar vânzarea aplicației ar putea deveni un atu de negociere în cadrul unor discuții comerciale mai ample între Washington și Beijing.

TikTok provoacă îngrijorări în SUA de ani de zile

Dacă în România TikTok a stârnit ample îngrijorări abia după alegerile de duminica trecută, în Statele Unite oficialii guvernamentali sunt preocupați de ani de zile de influența tot mai mare a platformei social media.

VIDEO Călătorie cu ”trenul glonț”: 60 de ani de la calea ferată care a transformat Japonia. Cum a construit miracolul Shinkansen CITEȘTE ȘI VIDEO Călătorie cu ”trenul glonț”: 60 de ani de la calea ferată care a transformat Japonia. Cum a construit miracolul Shinkansen

Proprietarul său, ByteDance, are sediul în China, o țară pe care SUA au catalogat-o drept un „adversar străin”. Temerile sunt legate de faptul că ByteDance ar putea fi constrânsă să furnizeze date sensibile despre utilizatorii săi guvernului chinez.

Unii membri ai Congresului și-au exprimat de asemenea îngrijorări că TikTok ar putea fi folosită ca un instrument de propagandă al Partidului Comunist Chinez.

TikTok susține în schimb că nu împărtășește informații cu guvernul chinez și că eforturile sale de moderare a conținutului sunt gestionate de o echipă cu sediul în SUA, care „funcționează independent de China”.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
sua