Creșterea cererii de AI ar putea cauza următorul deficit de cipuri din lume

Creșterea cererii de AI ar putea cauza următorul deficit de cipuri din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 17:48

O creștere a cererii de semiconductori axați pe inteligența artificială și smartphone-uri și laptop-uri compatibile cu inteligența artificială ar putea duce la următorul deficit global de cipuri, potrivit unui raport publicat miercuri de firma de consultanță Bain & Company, citat de CNBC.

Ultima lipsă majoră de semiconductori a avut loc în timpul pandemiei de Covid-19, pe fondul întreruperii lanțului de aprovizionare și a unei creșteri a cererii de electronice de larg consum, deoarece oamenii au fost forțați să rămână și să lucreze acasă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Datoria mondială a atins un nivel record CITEȘTE ȘI Datoria mondială a atins un nivel record
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Giganții tehnologiei au cumpărat unități de procesare grafică sau GPU-uri, în principal de la Nvidia. Aceste GPU-uri care sunt găzduite în centrele de date sunt esențiale pentru formarea modelelor uriașe de AI care stau la baza aplicațiilor precum ChatGPT de la OpenAI.

Între timp, companii precum Qualcomm proiectează cipuri care merg în smartphone-uri și computere personale și permit acelor dispozitive să ruleze aplicații AI la nivel local, mai degrabă decât printr-o conexiune la internet în cloud.

Acestea sunt adesea denumite dispozitive activate AI, iar companiile, de la Samsung la Microsoft, au lansat astfel de produse.

Bain a spus că cererea de GPU și electronice de consum AI ar putea fi cauza unei penurii de cipuri.

”Cererea în creștere pentru unități de procesare grafică (GPU) a cauzat lipsuri în anumite elemente ale lanțului valoric al semiconductorilor”, a declarat Anne Hoecker, șefa practicii de tehnologie în Americi la Bain & Company, pentru CNBC prin e-mail.

”Dacă combinăm creșterea cererii de GPU cu un val de dispozitive compatibile cu inteligența artificială, care ar putea accelera ciclurile de reîmprospătare a produselor PC, ar putea exista constrângeri mai răspândite asupra aprovizionării cu semiconductori.”

Cu toate acestea, nu este clar în acest moment cât de multă cerere vor avea astfel de gadgeturi activate AI, având în vedere ceea ce pare a fi o abordare prudentă față de acestea din partea consumatorilor până acum.

Bain & Company a remarcat că lanțul de aprovizionare cu semiconductori este ”incredibil de complex, iar o creștere a cererii de aproximativ 20% sau mai mult are o probabilitate mare de a perturba echilibrul și de a provoca o lipsă de cipuri”.

Șeful Renault îi îndeamnă pe europeni să \ CITEȘTE ȘI Șeful Renault îi îndeamnă pe europeni să "lucreze în echipă"

”Explozia AI la confluența piețelor finale mari ar putea depăși cu ușurință acest prag, creând puncte de sufocare vulnerabile de-a lungul lanțului de aprovizionare”, a adăugat raportul.

Lanțul de aprovizionare cu semiconductori este răspândit în mai multe companii. De exemplu, în timp ce Nvidia și-ar putea proiecta GPU-urile, acestea sunt produse de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., sau TSMC , în Taiwan.

TSMC se bazează pe instrumente de fabricare a cipurilor din țări din întreaga lume, cum ar fi Țările de Jos. Mai mult, cele mai de ultimă generație pot fi produse la scară largă de TSMC și Samsung Electronics.

Geopolitica ar putea fi, de asemenea, un factor care determină o penurie de cipuri. Semiconductoarele sunt văzute de guvernele din întreaga lume ca tehnologie strategică. SUA au fost într-o campanie, prin restricții la export și alte sancțiuni, de a încerca să restricționeze accesul Chinei la cele mai avansate cipuri.

Între timp, Washingtonul a încercat să-și consolideze propria capacitate internă de a produce semiconductori.

”Tensiunile geopolitice, restricțiile comerciale și decuplarea lor de către companiile multinaționale de tehnologie lanțurile de aprovizionare din China continuă să prezinte riscuri serioase pentru aprovizionarea cu semiconductori. Întârzierile în construcția fabricilor, lipsa de materiale și alți factori imprevizibili ar putea crea, de asemenea, puncte de criză”, a spus Bain & Company.

viewscnt
Afla mai multe despre
ai
cipuri