Compania franceză de tehnologie Atos a ajuns la un acord cu un grup de bănci și deținători de obligațiuni cu privire la condițiile de restructurare a datoriilor, a anunțat compania, transmite Reuters.
Planul de restructurare implică o contribuție de 233 de milioane de euro printr-o majorare de capital cu drepturi preferențiale de subscriere, se arată într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aproximativ 2,8 miliarde de euro din datoria Atos vor fi transformate în capitaluri proprii, ceea ce aduce valoarea totală a datoriei convertite la 2,9 miliarde de euro, scrie News.ro.
Acest lucru va reduce datoria netă a Atos cu aproximativ 3,1 miliarde de euro, se arată în comunicat.
Compania a spus că acordul de duminică este ”o piatră de hotar semnificativă către atingerea unui acord final de restructurare până în iulie”.
Atos a anunțat recent că un consorțiu condus de compania Onepoint, a investitorului David Layani, s-a retras din discuțiile privind restructurarea sa.
Un alt consorțiu, grupul EPEI condus de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, a trimis Atos o scrisoare prin care o informează despre interesul său de a se alătura discuțiilor.
CITEȘTE ȘI Premierul australian cere companiilor IT "arogante" să recunoască "răul' făcut copiilor de rețelele sociale Într-o declarație separată, Atos a declarat că a finalizat negocierile cu guvernul Franței pentru a proteja „interesele suverane” ale țării.
Bull SA, o subsidiară a Atos, va emite guvernului francez o „acțiune preferențială”, care acordă deținătorilor unor astfel de acțiuni mai multe drepturi decât acționarilor comuni.
În urmă cu două săptămâni, cotația acțiunilor grupului informatic Atos a scăzut cu peste 20% la Bursa de la Paris, după anunțul unor negocieri exclusive cu Alten pentru vânzarea filialei sale strategice Worldgrid.
De la 1 ianuarie, acțiunile au pierdut aproape 90% din valoare. Atos, care se află în plină restructurare financiară, indicase marți că a ales oferta de preluare a consorțiului condus de Onepoint, principalul său acționar, condus de David Layani, în detrimentul celei a miliardarului ceh Daniel Kretinsky.
CITEȘTE ȘI Comisarul european pentru concurență spune că Apple își recunoaște, indirect, comportamentul anticoncurențialÎnainte de dizolvarea Adunării Naționale, guvernul francez, prin Ministerul Economiei, își reiterase intenția de a achiziționa activitățile Atos, considerate „strategice”, pentru a evita ca acestea să ajungă în mâinile unor jucători străini. Partener IT global al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) din 2002, Atos va fi unul dintre pilonii tehnologici ai Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, gestionând acreditările, difuzarea instantanee a rezultatelor și problemele de securitate cibernetică.
Scufundată într-o criză financiară de aproape trei ani, Atos a lansat un proces de restructurare în februarie. Compania a anunțat că are nevoie de 1,1 miliarde de euro în numerar până în 2024-2025 și că dorește să își reducă datoria brută cu 3,2 miliarde de euro, la 4,8 miliarde de euro, pentru a-și proteja activitatea.
Atos are la nivel global 112.000 de angajați și venituri anuale de circa 11 miliarde de euro.
În România, compania a încheiat anul 2022 cu peste 3.500 de angajați în sediile din București, Brașov, Cluj și Timișoara, ce deservesc mai mult de 300 clienți din 15 țări. Compania are parteneriate cu instituții de apărare, securitate cibernetică, știință și sănătate.