Compania americană Clearview AI, amendată cu 30,5 milioane de euro în Olanda pentru că a creat o bază de date ilegală cu miliarde de fotografii

Compania americană Clearview AI, amendată cu 30,5 milioane de euro în Olanda pentru că a creat o bază de date ilegală cu miliarde de fotografii
 Andreea Mitirita
Andreea Mitirita
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2024

Serviciul american de recunoaștere facială Clearview AI a fost amendat cu 30,5 milioane de euro de către autoritatea olandeză de protecție a datelor (AP), pentru că a creat o bază de date ilegală cu miliarde de fotografii, transmite AFP.

Clearview AI propune un serviciu ce permite identificarea unei persoane pe baza fotografiei sale. Acest soft este utilizat de forțele de ordine din SUA și din alte țări.

Urmărește-ne și pe Google News
Microsoft nu va permite dezinstalarea funcției de Recall din Windows 11 CITEȘTE ȘI Microsoft nu va permite dezinstalarea funcției de Recall din Windows 11
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

‘Clearview dispune în acest scop de o bază de date ce conține peste 30 miliarde de fotografii de persoane (…) fără ca acești oameni să o știe și fără permisiunea lor’, se arată în comunicatul autorității olandeze de protecție a datelor, care precizează că fotografii de cetățeni olandezi se află în baza de date ilegală, scrie Agerpres.

AP a anunțat că, în consecință, impune Clearview AI o amendă de 30,5 milioane de euro.

Autoritatea a mai ordonat încetarea acestor încălcări și a amenințat Clearview cu plata unei penalități suplimentare maxime de 5,1 milioane de euro.

‘Recunoașterea facială este o tehnologie foarte radicală, pe care nu o putem pur și simplu face accesibilă oricui’, a declarat președintele AP, Aleid Wolfsen, citat în comunicat.

Anchetă împotriva Telegram în Coreea de Sud CITEȘTE ȘI Anchetă împotriva Telegram în Coreea de Sud

Clearview afirmă că nu furnizează servicii decât serviciilor de informații și de anchetă din afara Uniunii Europene.

‘Este deja suficient de grav. Trebuie să trasăm o linie foarte clară atunci când este vorba despre o utilizare incorectă a acestui tip de tehnologie’, a afirmat Wolfsen.

El a admis că recunoașterea facială poate contribui la securitate și la anchete ale autorităților oficiale împotriva infractorilor, dar a arătat că ea nu ar trebuie ‘cu siguranță să fie gestionată de o societate comercială’.

‘Clearview încalcă legea și, prin urmare, utilizarea serviciilor Clearview este ilegală’, a subliniat el, avertizând că ‘organizațiile olandeze care utilizează Clearview pot, așadar, să se aștepte la amenzi grele’.

Compania americană a mai fost sancționată în Franța și Marea Britanie cu amenzi de 20 milioane de euro, iar în Italia cu 8,85 milioane de euro.

‘Compania nu pare să își schimbe comportament’, mai afirmă AP, care ‘caută mijloace de a garanta că Clearview va pune capăt încălcărilor. Inclusiv anchetând pentru a afla dacă șefii companiei pot fi trași personal la răspundere pentru aceste încălcări’.

viewscnt
Afla mai multe despre
clearview ai
amenda
olanda