Comisia Europeană semnalează numărul mic de operatori de telefonie mobilă de pe piețele naționale europene, într-un document oficial care propune, printre altele, reglementări în domeniul telecomunicațiilor și infarstructurii digitale între statele UE pentru a reduce barierele unor extinderi transfrontaliere.
Comisia Europeană a arătat în acest caz că acordul celor doi operatori de a vinde licențe de utilizare a spectrului către rivalul Digi Communications a calmat îngrijorările legate de impactul concurențial al tranzacției, care reduce numărul de jucători de pe piață de la patru la trei, ceea ce reprezintă adesea o linie roșie pentru autoritățile de reglementare, după cum notează Bloomberg.
Situația din România
România a fost la un pas de a rămâne cu doar trei operatori de rețele mobile. Foarte recent, Vodafone România a fost în cursa pentru achizitionarea rețelelor mobile ale Telekom România, managementul german, Deutsche Telekom, preferând însă să semneze tranzacția cu românii de la Quantum Project, conduși de Adrian Tomșa. Cumpărarea Telekom de către Vodafone ar fi lăsat pe piață doar trei operatori: Orange, Vodafone și Digi.
Documentul publicat acum de Comisia Europeană prezintă un set de acțiuni posibile pentru a promova inovarea, securitatea și reziliența infrastructurilor digitale. Competitivitatea viitoare a economiei Europei depinde de aceste infrastructuri și servicii de rețele digitale avansate, deoarece conectivitatea rapidă, sigură și pe scară largă este esențială pentru implementarea tehnologiilor care ne vor aduce în lumea de mâine: telemedicina, conducerea automată, întreținerea predictivă a clădirilor sau agricultura de precizie, se arată în documentul citat.
Comisia recomandă dezvoltarea pieței unice digitale pentru telecomunicații, prin măsuri care să asigure condiții de concurență cu adevărat echitabile și să regândească domeniul de aplicare și obiectivele cadrului său de reglementare actual. Acest lucru ar putea implica o abordare mai armonizată a procedurilor de autorizare a operatorilor de telecomunicații, o guvernanță mai integrată la nivelul Uniunii pentru spectrul radio și posibile modificări ale politicii de acces cu ridicata.