Primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink pare să se fi recuperat complet și este capabil să controleze un mouse de calculator cu ajutorul gândurilor sale, a declarat luni seară fondatorul acestui start-up american, Elon Musk, informează Reuters.
"Progresul este bun, iar pacientul pare să se fi recuperat complet, fără efecte negative de care să avem cunoștință. Pacientul este capabil să deplaseze un mouse pe tot ecranul doar cu ajutorul gândurilor", a declarat Elon Musk, scrie Agerpres
Potrivit lui Elon Musk, compania Neuralink încearcă acum să obțină cât mai multe clickuri din partea pacientului.
Reprezentanții Neuralink nu au dat curs deocamdată invitației transmise de Reuters pentru a face dezvăluiri suplimentare despre acest proiect.
Compania americană a implantat cu succes un cip în creierul primului său pacient uman luna trecută, după ce a primit aprobarea de recrutare pentru studii pe oameni în septembrie 2023.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Croații de la Salveo, cu obiectivul declarat de a intra în Top 3, deschid filială în România și încep angajărileStudiul folosește un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfață creier-computer într-o regiune a creierului care controlează intenția de mișcare, a precizat Neuralink, adăugând că obiectivul inițial este de a permite oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator cu ajutorul gândurilor lor.
Elon Musk are ambiții mari pentru Neuralink, afirmând că această companie ar facilita inserțiile chirurgicale rapide ale dispozitivelor sale cu cipuri pentru tratarea unor afecțiuni precum obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia.
Neuralink, evaluată anul trecut la aproximativ 5 miliarde de dolari, s-a confruntat în repetate rânduri cu solicitări de evaluare și control în ceea ce privește protocoalele sale de siguranță. Reuters a raportat luna trecută că firma americană a fost amendată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al Statelor Unite privind circulația materialelor periculoase.
CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor, împuternicit să contracteze avocați în procesul cu PfizerElon Musk a anunțat anterior că start-up-ul Neuralink, al cărui co-fondator este, a realizat primul său implant cerebral la un pacient, operație care a fost deja efectuată de mai multe ori de alte companii și cercetători.
Situat în Fremont (California), o suburbie a orașului San Francisco, Neuralink a primit undă verde din partea Agenției Americane de Reglementare a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (FDA), în luna mai.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când va circula cu călători primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de aniImplantul său, de mărimea unei monede, a fost deja plasat în creierul unui macac, care a reușit să joace jocul video "Pong" fără controler sau tastatură.
"Primele rezultate arată o activitate neuronală promițătoare", a scris Elon Musk pe X (ex-Twitter).
Fondată în 2016, Neuralink este departe de a fi prima companie care a realizat un implant cerebral, numit și interfață creier-mașină (IMC), asupra unei ființe umane. În luna septembrie, compania olandeză Onward a anunțat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să își recapete mobilitatea.
Încă din 2019, cercetătorii de la institutul Grenoble Clinatec au prezentat un implant care, odată instalat, permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet și să își miște brațele sau să se miște.
Neuralink a obținut recent aproximativ 323 de milioane de dolari de la investitori în două tranșe, în august și noiembrie. Compania spune că dorește, de asemenea, să îi ajute pe pacienții paralizați să meargă din nou, dar și să redea vederea orbilor și chiar să vindece boli psihiatrice precum depresia. De asemenea, Elon Musk își propune să ofere implantul său tuturor, pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele și pentru a controla, potrivit acestuia, "riscul pentru civilizația noastră" reprezentat de inteligența artificială.