Începând de astăzi, Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft și ByteDance, cei șase controlori de acces desemnați de Comisie în septembrie 2023, trebuie să respecte pe deplin toate obligațiile prevăzute de Regulamentul privind piețele digitale, a anunțat într-un comunicat Comisia Europeană.
Scopul Regulamentului privind piețele digitale este de a face piețele digitale din UE mai competitive și mai echitabile. Acesta stabilește noi norme pentru 10 servicii de platformă esențiale definite, cum ar fi motoarele de căutare, piețele online, magazinele de aplicații, publicitatea și mesageria online, și oferă noi drepturi întreprinderilor și utilizatorilor finali europeni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Utilizatorii comerciali stabiliți în UE, care depind de serviciile oferite de cei șase controlori de acces pentru a ajunge la clienții lor, se vor bucura de noi oportunități începând de joi. De exemplu, utilizatorii comerciali vor putea: să beneficieze de un tratament echitabil și de condiții de concurență egale atunci când concurează cu serviciile controlorilor de acces pe platformele acestora și să solicite interoperabilitatea cu serviciile controlorilor de acces pentru a oferi noi servicii inovatoare.
De asemenea, utilizatorii comerciali vor putea să își vândă aplicațiile prin alte canale decât magazinele de aplicații ale controlorilor de acces, să accesează datele generate de activitățile lor pe platformele controlorilor de acces și să promoveze oferte și să încheie contracte cu clienți în afara platformei controlorilor de acces.
Utilizatorii finali vor beneficia de o gamă mai largă de opțiuni și de inovare în spațiul digital din Europa. Aceștia vor putea: să își recapete posibilitatea de a alege și de a nu fi blocați în opțiunile implicite furnizate de controlorii de acces, de exemplu vor putea alege alte magazine și servicii de aplicații decât cele oferite de controlorii de acces, să obțină un control mai bun asupra datelor lor prin posibilitatea de a decide dacă controlorii de acces le pot conecta conturile și, ca urmare, le pot urmări și combina datele cu caracter personal între diferite servicii. În plus, vor putea să obțină, să transfere și să utilizeze cu ușurință date de la un serviciu la altul sau de la o aplicație la alta, întrucât vor putea face copii de rezervă ale datelor și vor putea trece de la un serviciu la altul fără a întâmpina probleme și vor putea să folosească servicii alternative de identificare electronică sau de plată în cadrul aplicației.
CITEȘTE ȘI Hackeri nord-coreeni au spart servere ale firmelor sud-coreene de echipamente pentru producerea cipurilor – agenția de spionaj a SeululuiControlorii de acces au început să testeze, înainte de termenul-limită, măsuri pentru a se conforma Regulamentului privind piețele digitale și au primit feedback de la terți. Începând de joi, controlorii de acces trebuie să demonstreze că respectă efectiv Regulamentul privind piețele digitale și să prezinte măsurile adoptate în cadrul unor rapoarte de conformitate. Versiunea publică a acestor rapoarte este accesibilă pe pagina web a Comisiei dedicată Regulamentului privind piețele digitale. Astăzi, controlorii de acces desemnați trebuie, de asemenea, să prezinte Comisiei o descriere auditată în mod independent a tuturor tehnicilor utilizate pentru crearea de profiluri ale consumatorilor, împreună cu o versiune neconfidențială a raportului.
Comisia va analiza cu atenție rapoartele de conformitate și va evalua dacă măsurile puse în aplicare sunt eficace în atingerea obiectivelor obligațiilor relevante prevăzute de Regulamentul privind piețele digitale. Evaluarea Comisiei se va baza, de asemenea, pe contribuțiile părților interesate, inclusiv în contextul unor ateliere de verificare a conformității, în cadrul cărora controlorii de acces sunt invitați să își prezinte soluțiile.
Comisia nu va ezita să ia măsuri oficiale de asigurare a respectării legii, utilizând întregul set de instrumente de care dispune pentru a asigura respectarea deplină a Regulamentului privind piețele digitale.
CITEȘTE ȘI TikTok și Booking.com, pe cale să devină ”gardieni”Dacă suspectează o încălcare a Regulamentului privind piețele digitale, Comisia poate iniția proceduri pentru a investiga eventuala încălcare. În cazul unei încălcări, Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri mondială totală a întreprinderii, care pot ajunge până la 20 % în cazul unor încălcări repetate. Mai mult, în cazul încălcărilor sistematice, Comisia poate, de asemenea, să adopte măsuri corective suplimentare, cum ar fi impunerea obligației ca un controlor de acces să își vândă o activitate comercială sau părți ale acesteia sau a interdicției ca un controlor de acces să achiziționeze servicii suplimentare legate de încălcarea sistematică.