Comisia Europeană dă în judecată Polonia

Comisia Europeană dă în judecată Polonia
scris 23 sep 2021

Comisia Europeană a decis să dea Polonia în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu privire la încălcarea legislației europene care garantează independența autorității naționale poloneze de reglementare a telecomunicațiilor, anunță CE într-un comunicat.

Varșovia a modificat în mai 2020, printr-o procedură de urgență, prevederi ale legii poloneze a telecomunicațiilor cu privire la numirea și revocarea din funcție a directorilor Autorității Naționale poloneze de Reglementare (NRA) și Oficiului Comunicațiilor Electronice (UKE), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Prin aceeași modificare a legislației, Guvernul polonez l-a dat afară pe directorul NRA, în mai 2020, în pofida faptului că mandatul acestuia se încheia în septembrie 2021.

Porivit legislației europene, condițiile care pot conduce la o concediere a directorului NRA înainte de încheierea mandatului este necesar să fie în vigoare la începutul mandatului.

Aceasta este o garanție imporantă a independenței autorităților naționale de reglementare împotriva exercitării unor presiuni politice.

Independența autorităților naționale de reglementare este un principiu-cheie în domeniul telecomunicațiilor în Uniunea Europeană (UE).

Ea are menirea să garanteze faptul că autoritatea poate lua decizii obiective și acționa independent, atât față de companiile reglementate, cât și față de presiuni politice.

Acest principiu este implementat prin directiva-cadru și prin Codul Comunicațiilor Electronice.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Comisia dă în judecată Polonia la CJUE în urma unui schimb de puncte de vedere cu autoritățile poloneze.

Ea a trimis o scrisoare de avertisment, în iulie 2020, iar în urma răspunsului autorităților poloneze a trimis o ”opinie motivată”, în februarie 2021, căreia Varșovia i-a răpuns.

Această corespondență nu a soluționat însă problema.

Bruxellesul apreciază că explicațiile pe care i le-a prezentat Varșovia sunt ”nesatisfăcătoare și incompatibile cu prevederile Codului European al Comunicațiilor Electronice, pe care modificările legislative din mai 2020 trebuiau să le implementeze”, precizează Comisia în comunicat.

Ca atare, Comisia a decis să dea Polonia în judecată la CJUE.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
telecomunicatii