Comisarul european pentru servicii digitale, Henna Virkkunen, a anunțat că Bruxelles-ul a trimis către TikTok o nouă cerere urgentă de informații, subliniind că platforma trebuie să-și sporească resursele pentru a contracara operațiunile de dezinformare înainte de weekendul electoral din România.
„Suntem îngrijorați de indicii din ce în ce mai numeroase privind o operațiune de influență online străină coordonată care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok”, a scris pe X comisarul Henna Virkkunen.
Ea spune că Bruxelles-ul a luat măsuri în privința TikTok în temeiul legii comunitare referitoare la serviciile digitale (DSA), scrie News.ro.
Astfel, a trimis o cerere urgentă de informații către companie, „în lumina ultimelor informații declasificate”, după ce joi a emis deja un ordin de păstrare a datelor care acoperă întreaga perioadă electorală. Totodată, Comisia Electorală a emis un apel către TikTok referitor la „remedierea urgentă” a politicilor sale de moderare și amplificare și la respectarea reglementărilor electorale prevăzute de DSA.
Întrebat ulterior, într-un briefing de presă, despre acesta demersuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier a declarat că oficialii Comisiei sunt „îngrijorați de indicii privind operațiuni de influență online străine coordonate care vizează alegerile din România, în special pe TikTok” și acesta este motivul pentru care Comisia a luat o măsură suplimentară în cadrul DSA.
„Comisia a trimis către TikTok o nouă solicitare de informații, de data aceasta solicitând platformei să transmită observații cu privire la problemele ridicate în documentele de informații care au fost declasificate de autoritățile române, precum și informațiile transmise și acțiunile întreprinse de TikTok ca urmare a acestor aspecte”, a spus Regnier.
CITEȘTE ȘI Prețurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 19 luniPurtătorul de cuvânt a precizat că TikTok are obligația de a furniza Comisiei toate aceste informații în termen de 24h. El a explicat că acest termen este atât de scurt „tocmai pentru că TikTok trebuie să își intensifice resursele pentru a contracara manipulările de informații înainte de alegerile din weekend-ul care urmează”.
Întrebat de ce Comisia Europeană ia aceste măsuri abia acum, când campania electorală în România este aproape de final, purtătorul de cuvânt a subliniat că acești pași au fost făcuți în urma declasificării documentelor secrete de către autoritățile române.
„În ceea ce privește elementele generale despre care știam, am luat, așa cum am spus, măsuri rapide. Adică, deja săptămâna trecută, pe 29 noiembrie, am emis o cerere de informații, una inițială. Am avut o masă rotundă cu platforme online foarte mari și cu un coordonator național al serviciilor digitale din România. Ieri, am emis ordine de reținere către platformă, deci s-au luat măsuri. Acum, de ce a fost emisă această cerere de informații ? Aceasta se referă în mod specific la documentele declasificate, adică acestea au fost declasificate de autoritățile române pe 4 decembrie, serviciile Comisiei, am spus-o ieri, au avut timp să le primească și să le evalueze și, pe baza evaluării noastre, am decis să trimitem o altă cerere de informații către TikTok, pentru că vrem mai multe informații în mod specific despre aceste documente declasificate”, a explicat Thomas Regnier.