China susține că este pregătită să exporte în întreaga lume tehnicile sale de supraveghere

China susține că este pregătită să exporte în întreaga lume tehnicile sale de supraveghere
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 12:10

China a prezentat recent, la un eveniment organizat în estul țării, cele mai noi tehnologii de supraveghere, pe care Beijingul este decis să le exporte în întreaga lume, notează AFP.

Reprezentanți ai forțelor de ordine din aproximativ 100 de țări au participat la Forumul mondial de cooperare în materie de securitate publică organizat la Lianyungang (estul Chinei), unde și-au prezentat produsele zeci de companii chineze, dintre care multe au legătură cu reprimarea denunțată de ONG-uri în regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Nicușor Dan afirmă că premierul l-a invitat la o discuție privind traficul: L-am invitat și eu la unul din zecile de mari șantiere ilegale CITEȘTE ȘI Nicușor Dan afirmă că premierul l-a invitat la o discuție privind traficul: L-am invitat și eu la unul din zecile de mari șantiere ilegale
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

China este una din societățile cele mai supravegheate din lume, cu milioane de camere video instalate pe străzi și cu un sistem de recunoaștere facială larg răspândit pe teritoriul său. Această rețea de supraveghere îndeplinește o dublă funcție: pe de o parte, combaterea infracționalității și, pe de altă parte, împiedicarea oricărei contestări a Partidului Comunist chinez, aflat la putere, notează AFP.

În deschiderea forumului, ministrul securității publice chinez Wang Xiaohong a subliniat că, în ultimul an, poliția chineză a antrenat 2.700 de polițiști străini. În următoarele 12 luni, China intenționează să pregătească 3.000 de polițiști străini.

”Acesta este un semn clar că R.P.Chineză vrea să-și exporte” tehnicile de poliție și supraveghere, apreciază Bethany Allen, expertă la Institutul australian pentru studii strategice. ”Beijingul speră să normalizeze și legitimeze stilul său de menținere a ordinii și sistemul politic autoritar în care el operează”, adaugă ea.

Una dintre companiile chineze participante, Caltta Technologies, ajută autoritățile din Mozambic să pună în practică ”o platformă de răspuns la incidente”, prin utilizarea ”big data” (gestionarea megadatelor) ce permite ”localizarea rapidă a unei ținte”.

Gigantul din sectorul telecomunicațiilor Huawei a anunțat că a desfășurat ”soluția sa de securitate publică” în peste 100 de țări și regiuni, printre care Kenya și Arabia Saudită. Din 2019, Huawei este supus sancțiunilor Statelor Unite, care acuză compania chineză că spionează în beneficiul guvernului de la Beijing.

Câștigul salarial mediu net a crescut. Cine ia mai mulți bani CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut. Cine ia mai mulți bani

O altă companie chineză sancționată de Washington este SDIC Intelligence Xiamen Information (fosta Meiya Pico), care a dezvoltat o aplicație ”capabilă să urmărească fișiere de sunet și imagini, de date de localizare și mesaje pe telefoane mobile”.

În 2018, Departamentul Trezoreriei american a afirmat că locuitorii din provincia chineză Xinjiang ”aveau obligația de a-și descărca o versiune pentru computere” a acestei aplicații ”pentru a le permite autorităților să supravegheze orice activitate ilegală”.

China a fost acuzată că a încarcerat peste 1 milion de uiguri și de alți membri ai minorităților musulmane în Xinjiang, acuzație respinsă ferm de Beijing.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
supraveghere