Producătorul american de cipuri va construi o nouă fabrică în Israel.
Producătorul american de semiconductori Intel Corp va cheltui 25 de miliarde de dolari pentru a construi o nouă fabrică de cipuri în Israel, a declarat duminică premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a precizat că este vorba de cea mai mare investiție făcută vreodată în Israel, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Viitoarea uzină Intel de la Kiryat Gat ar urma să fie inaugurată în 2027 și va crea mai multe mii de locuri de muncă, a precizat și Ministerul de Finanțe din Israel, adăugând că în conformitate cu acordul convenit cu Intel, compania va plăti o cotă de impozit de 7,5%, în creștere față de cota actuală de 5%.
CITEȘTE ȘI VIDEO Record - Un startup abia lansat strânge 113 milioane dolari. În spate sunt ex-angajați Meta și Google, foști colegi de școală, dar și un CEO care a condus Google 16 aniÎn cele aproximativ cinci decenii de când operează în Israel, Intel a devenit cel mai mare angajator și exportator privat din Israel precum și liderul industriei locale de IT. Intel are 11.700 de angajați în mod direct în Israel, la cele trei centre de cercetare&dezvoltare de la Haifa, Petah Tikva și Ierusalim, precum și la uzina sa de producție de la Kiryat Gat. În anul 2022, Intel Israel a avut exporturi record de 8,7 miliarde de euro, adică 1,75% din întregul PIB și 5,5% din exporturile high-tech ale Israelului.
Duminică, cu prilejul anunțării acordului pentru noua uzină de cipuri, premierul Benjamin Netanyahu a precizat că este vorba de "o realizare extraordinară pentru economia israeliană - 90 de miliarde de shekeli (25 de miliarde de dolari) - cea mai mare investiție făcută vreodată de o companie internațională în Israel".
Anunțul premierului israelian vie la doar două zile după ce grupul Intel a informat că va investi până la 4,6 miliarde de dolari într-o nouă fabrică de semiconductori și o facilitate de testare în apropiere de Wrocław, Polonia, care ar urma să devină operațională în 2027, ca parte a planului de investiții din Europa de 88 miliarde de dolari, pentru a-și majora producția de cipuri.