CE vrea să înființeze o Agenție de securitate cibernetică a UE, să certifice produsele și serviciile din mediul digital asemeni produselor alimentare și să monitorizeze plățile cu monede virtuale

CE vrea să înființeze o Agenție de securitate cibernetică a UE, să certifice produsele și serviciile din mediul digital asemeni produselor alimentare și să monitorizeze plățile cu monede virtuale
scris 19 sep 2017

Comisia Europeană a publicat, astăzi, un set de propuneri ce vizează consolidarea securității cibernetice din Uniunea Europeană, printre care înființarea unei Agenții a UE pentru Securitate Cibernetică, a unui nou sistem European de certificare a produselor și serviciilor din mediul digital, precum și includerea tuturor operațiunilor de plată, inclusiv a celor cu monede virtuale, pe lista plăților monitorizate.

“Ca urmare a atacurilor de șantaj digital recente, a creșterii dramatice a activităților infracționale cibernetice, a utilizării crescânde a instrumentelor cibernetice de către actorii statali pentru a-și atinge obiectivele geopolitice și a diversificării incidentelor de securitate cibernetică, UE trebuie să-și consolideze reziliența la atacurile cibernetice și să instituie la nivelul UE un mecanism eficace de descurajare a infracțiunilor cibernetice și un răspuns eficient în materie de drept penal în acest domeniu, pentru a-i proteja mai bine pe cetățenii, întreprinderile și instituțiile publice europene”, arată Comisia întrun comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre măsurile propuse prin noul pachet legislativ privind securitatea cibernetică se află instituirea unei Agenții a UE pentru Securitate Cibernetică, al cărei rol va fi de a ajuta statele membre să prevină și să abordeze în mod eficace atacurile cibernetice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șeful CE promite înființarea unei agenții paneuropene în domeniul securității cibernetice CITEȘTE ȘI Șeful CE promite înființarea unei agenții paneuropene în domeniul securității cibernetice

Agenția pentru Securitate Cibernetică ar urma să acorde sprijin, de asemenea, la instituirea și implementarea cadrului de certificare la nivelul UE, propus de Comisie, pentru a garanta faptul că produsele și serviciile sunt sigure din punct de vedere cibernetic. Certificatele de securitate cibernetică vor fi recunoscute în toate statele membre, reducând astfel sarcina și costurile administrative ale companiilor.

“Așa cum consumatorii pot avea încredere în produsele pe care le consumă datorită etichetelor UE aplicate pe produsele alimentare, tot astfel noile certificate europene de securitate cibernetică ar constitui o garanție de fiabilitate pentru miliardele de dispozitive electronice („internetul obiectelor”) care stau la baza infrastructurilor critice de astăzi, cum ar fi rețelele de energie și de transport, dar și a noilor dispozitive de consum, cum ar fi automobilele conectate”, potrivit comunicatului.

Pe lângă înființarea agenției paneuropene pentru securitate cibernetică, Comisia propune noi măsuri pentru combaterea fraudei și a falsificării mijloacelor de plată altele decât numerarul, prin extinderea sferei infracțiunilor referitoare la sistemele de informații la toate operațiunile de plată, inclusiv la cele efectuate cu monede virtuale. Actul legislativ va introduce, de asemenea, norme comune privind nivelul sancțiunilor și va clarifica sfera de competență a statelor membre în cazul unor astfel de infracțiuni.

Serverele HBO au fost sparte de hackeri, care au obținut, printre altele, un scenariu pentru Game of Thrones CITEȘTE ȘI Serverele HBO au fost sparte de hackeri, care au obținut, printre altele, un scenariu pentru Game of Thrones

Pentru a spori eficacitatea cercetărilor și urmăririlor penale asupra infracțiunilor facilitate de calculator, Comisia va prezenta, de asemenea, la începutul anului 2018, propuneri de facilitare a accesului transfrontalier la probe electronice. În plus, până în luna octombrie, Comisia își va prezenta reflecțiile cu privire la rolul criptării în anchetele penale, se arată în documentul citat.

Alte măsuri incluse în noul pachet legislativ:

  • instituirea unui Centru european de cercetare și competență în materie de securitate cibernetică, care va contribui la dezvoltarea și implementarea instrumentelor și tehnologiilor necesare pentru a ține pasul cu evoluția amenințărilor și va asigura că statele UE dispun de capacități de apărare la fel de avansate tehnologic ca și armele utilizate de infractorii cibernetici

  • un plan de acțiune privind modul în care UE și statele membre pot răspunde rapid, operațional și la unison în cazul unui atac cibernetic de mare amploare

  • activarea, în viitor, a unui nou Fond de intervenție de urgență în materie de securitate cibernetică pentru statele membre care au pus în aplicare în mod responsabil toate măsurile de securitate cibernetică prevăzute de legislația UE.

“Europenii au mare încredere în tehnologiile digitale. Acestea le oferă cetățenilor noi oportunități de a se conecta, facilitează difuzarea de informații și constituie coloana vertebrală a economiei Europei. Cu toate acestea, au adus cu ele și noi riscuri, după cum o demonstrează creșterea numărului de tentative de furt de date, de fraudă sau chiar de destabilizare a guvernelor, de către actori statali și nestatali”, notează Comisia.

Potrivit datelor prezentate de Comisie, anul trecut au avut loc zilnic peste 4.000 de atacuri de șantaj digital (ransomware) și 80 % dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puțin un incident legat de securitatea cibernetică.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
securitate cibernetica
pachet legislativ