Bruxelles: Statele UE pot interzice accesul companiilor care prezintă riscuri de securitate la rețelele 5G

Bruxelles: Statele UE pot interzice accesul companiilor care prezintă riscuri de securitate la rețelele 5G
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 ian 2020

Statele UE au convenit să restricționeze sau să interzică participarea companiilor care prezintă riscuri ridicate de securitate la dezvoltarea rețelelor 5G, potrivit unui set comun de instrumente adoptat astăzi de Comisia Europeană.

Setul de instrumente, un ghid de măsuri pentru statele UE cu privire la introducerea și utilizarea tehnologiilor 5G, abordează riscurile identificate într-o evaluare coordonată la nivelul blocului comunitar, inclusiv riscurile legate de factori care nu sunt de natură tehnică, cum ar fi riscul de imixtiune din partea unor actori statali din afara Europei sau a unor actori care acționează cu sprijinul statului prin intermediul lanțului de aprovizionare al tehnologiei 5G, arată Comisia într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, statele membre au convenit să consolideze cerințele de securitate, să evalueze profilurile de risc ale furnizorilor, să aplice restricții pertinente pentru furnizorii considerați a prezenta un risc ridicat, inclusiv să aplice excluderile necesare în ceea ce privește activele considerate a fi critice și sensibile (cum ar fi funcțiile centrale de rețea) și să pună în practică strategii care să asigure diversificarea vânzătorilor.

Facebook a implementat ștergerea datelor colectate de site-uri terțe CITEȘTE ȘI Facebook a implementat ștergerea datelor colectate de site-uri terțe

Măsurile au fost anunțate în contextul în care SUA au atenționat guvernele țărilor aliate cu privire la presupuse riscuri de securitate din partea Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații. Washingtonul acuză compania că permite accesul serviciilor chineze de informații la rețelele proprii, acuzații respinse vehement de Huawei.

Potrivit setului de măsuri agreat de UE, statele membre trebuie să se asigure că au la dispoziție instrumente adecvate pentru a atenua amenințările la adresa securității infrastructurii 5G, inclusiv prin excluderea furnizorilor considerați a fi de mare risc.

De asemenea, statele UE trebuie să se asigure că operatorii de telecomunicații nu se bazează în mod semnificativ pe un singur furnizor de echipamente, arată Comisia.

“Tehnologia 5G va juca un rol esențial în dezvoltarea pe viitor a economiei și a societății digitale în Europa și va fi atât un catalizator major pentru viitoarele servicii digitale în domeniile principale ale vieții cetățenilor, cât și o bază importantă pentru transformarea digitală și tranziția către o economie verde. Având în vedere că se estimează că tehnologia 5G urmează să genereze la nivel mondial venituri de 225 de miliarde de euro în 2025 și că reprezintă un atu esențial pentru competitivitatea Europei pe piața mondială, securitatea cibernetică a acestei tehnologii este crucială pentru asigurarea autonomiei strategice a Uniunii. Este vorba de miliarde de obiecte și de sisteme conectate, inclusiv în sectoare critice, cum ar fi energia, transporturile, serviciile bancare și sănătatea, precum și de sistemele de control industrial care transmit informații sensibile și sprijină sistemele de siguranță”, potrivit comunicatului.

Statele UE urmează să întreprindă demersuri pentru punerea în aplicare, până la 30 aprilie 2020, a setului de măsuri recomandate în cadrul concluziilor privind setul de instrumente și să elaboreze, până la 30 iunie 2020, un raport comun privind punerea în aplicare a acestora.

“În vreme ce deciziile privind măsurile de securitate specifice rămân responsabilitatea statelor membre, efortul colectiv cu privire la setul de instrumente demonstrează voința fermă de a formula un răspuns comun la provocările în materie de securitate pe care le ridică rețelele 5G”, mai arată Comisia.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
comisia europeana
huawei
risc de securitate