Comisia Europeană a lansat o nouă procedură de infringement, împotriva României și a altor 18 state UE, pentru depășirea termenului privind transpunerea în legislațiile naționale a normelor revizuite privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public.
Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.
Comisia a decis să trimită scrisori de punere în întârziere către România, Belgia, Bulgaria, Cehia, Spania, Estonia, Croația, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Țările de Jos, Austria, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia, după ce autoritățile din aceste țări nu au reușit să furnizeze informații complete cu privire la modul în care normele revizuite ale UE privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public [Directiva (UE) 2019/1024] sunt transpuse în legislația lor națională.
Statele membre trebuiau să transpună această directivă în legislația națională și să notifice Comisiei măsurile de transpunere până la 17 iulie 2021.
CITEȘTE ȘI Popoviciu, vicepreședinte RCS&RDS: Vrem să participăm la viitoarele licitații ANCOM și să cumpărăm spectru suplimentar de frecvențăDirectiva privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, adoptată la 20 iunie 2019, vizează deblocarea beneficiilor oferite de date și va contribui la punerea la dispoziție pentru reutilizare a unei cantități mai mari din fondul vast și valoros de resurse de date produse de organismele publice, arată Executivul UE.
“Directiva va stimula dezvoltarea de soluții inovatoare, cum ar fi aplicațiile de mobilitate, va spori transparența prin deschiderea accesului la datele de cercetare finanțate din fonduri publice și va sprijini noile tehnologii, inclusiv inteligența artificială”.
România și celelalte 18 state vizate de scrisorile de punere în întârziere au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisori și a lua măsurile necesare.
În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să treacă la următoarea etapă a procedurii de infringement și să emită avize motivate.