Avertisment ANCOM: Atenție la roaming involuntar! Ce să faci pentru a nu plăti mai mult

Avertisment ANCOM: Atenție la roaming involuntar! Ce să faci pentru a nu plăti mai mult
scris 10 iun 2019

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a atras atenția, luni, utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au serviciul de roaming activat, că pot ajunge în situația de a utiliza involuntar acest serviciu în apropierea granițelor țării, iar utilizarea involuntară a telefonului în roaming nu îi scutește pe utilizatori de plata acestui serviciu.

”Roaming-ul involuntar apare atunci când telefonul sau tableta se conectează automat la o rețea dintr-o țară vecină, iar utilizatorii, deși se află pe teritoriul României, folosesc serviciile de comunicații în roaming”, se arată în comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Reprezentanți ANCOM au subliniat că, periodic, monitorizează localitățile și drumurile situate la granițele țării unde există risc de roaming involuntar și publicăm lista localităților, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO Următoarea generație de Xbox va avea grafică 8K și stocare SSD CITEȘTE ȘI VIDEO Următoarea generație de Xbox va avea grafică 8K și stocare SSD

”Obiectivul nostru este ca utilizatorii care călătoresc în zonele de graniță să fie avertizați asupra acestui risc și să cunoască metodele prin care pot evita conectarea la rețelele operatorilor statelor vecine și implicit costurile suplimentare. Trebuie menționat faptul că, în cazul în care au telefonul setat pentru conectarea automată la rețea, utilizatorii intrați în roaming involuntar vor rămâne captivi în rețeaua statului vecin cât timp terminalul recepționează semnal de la rețeaua operatorului respectiv, chiar dacă există semnal de la operatorul național la care este abonat. Pentru a evita astfel de situații, recomandăm dezactivarea opțiunii de selectare automată a rețelei și selectarea manuală a rețelei, în zonele aflate în apropierea granițelor ”, a declarat directorul executiv al Direcției Executive Monitorizare și Control, Cristin Popa.

Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, potrivit ANCOM.

”Utilizatorul, deși se află pe teritoriul României, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. Furnizorii au obligația de a informa utilizatorii asupra tarifelor, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv, imediat după conectarea la rețeaua parteneră, fără întârzieri nejustificate”, se arată în comunicat.

Însă, ANCOM a subliniat că utilizarea involuntară a telefonului/tabletei în roaming nu îi scutește pe utilizatori de plata acestui serviciu.

”În cazul în care telefonul sau tableta se conectează automat la rețeaua unui stat vecin membru al Uniunii Europene cum ar fi Bulgaria sau Ungaria, apelurile primite sau efectuate și consumul de date se vor tarifa conform mecanismului Roam like at home. Mai exact, tarifarea se va realiza ca și cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei rețele, în măsura în care acesta nu depășește limitele unei utilizări rezonabile”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
roamnig