Grupul autorităților de reglementare în domeniul telecomunicațiilor BEREC din Uniunea Europeană a avertizat vineri Comisia Europeană împotriva propunerii de legislație susținută de sector pentru a obține contribuția financiară a companiilor Big Tech la lansarea rețelei 5G și a internetului în bandă largă, declarând că nu vede o problemă de concurență sau un eșec al pieței.
Comentariile Corpului Autorităților Europene de Reglementare pentru Comunicații Electronice (BEREC) către Comisia Europeană, care analizează acum problema, subliniază bătălia cu mize mari dintre Big Tech și marii operatori de telecomunicații din Europa, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
”Nu există nicio dovadă a unei probleme de concurență sau a unor eșecuri ale pieței în detrimentul utilizatorilor finali în ceea ce privește interconectarea IP”, a spus grupul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reluând argumentele Big Tech, BEREC a spus că are îndoieli cu privire la o taxă de rețea obligatorie percepută companiilor.
”Este îndoielnic faptul că plățile obligatorii de la CAP (furnizorii de conținut și aplicații) către ISP (furnizorii de servicii de internet) ar duce la îndeplinirea țintelor de conectivitate de către statele membre. Dimpotrivă, este destul de probabil ca ISP-urile din zonele deja bine aprovizionate să beneficieze cel mai mult”, a spus BEREC.
Se spune că o taxă obligatorie poate dezavantaja operatorii de telecomunicații mai mici, cu mai puține economii de scară și putere de negociere, în timp ce alte companii de telecomunicații cu propriile lor servicii de streaming sau cloud pot discrimina și promova în mod nedrept aceste servicii.
O astfel de taxă poate duce, de asemenea, la creșterea prețurilor pentru consumatori, poate descuraja Big Tech de la investiții și poate încălca regulile UE de neutralitate a rețelei, a spus BEREC. Deutsche Telekom, Orange, Telefonica și Telecom Italia au făcut lobby pentru ca Big Tech să suporte unele dintre costurile rețelei.
Google, parte a grupului Alphabet, Apple, Meta Platforms, Netflix, Amazon.com și Microsoft, despre care companiile de telecomunicații spun că reprezintă mai mult de jumătate din traficul de date pe internet, au respins propunerea.