Atacurile teroriste care au avut loc marți în Bruxelles ar putea influența disputa dintre FBI și Apple și ar putea agrava conflictul dintre companiile IT și autorități pe tema criptării datelor, scrie USA Today.
Criptarea este folosită de companii ca Microsoft, Facebook, Google sau Apple și este văzută o metodă importantă prin care oamenii își pot proteja intimitatea în lumea digitală.
"FBI se va folosi de atacurile teroriste pentru a își susține punctul de vedere. Publicul reacționează foarte puternic la acest tip de incidente", consideră Avivah Litan, vicepreședinte la firma de cercetare de piață Gartner.
Două explozii au fost înregistrate marți dimineață pe aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles, iar, la scurt timp, au fost semnalate patru explozii la stațiile de metrou Schuman și Maelbeek din Bruxelles, aflate în imediata apropiere a sediului Comisiei Europene. În urma evenimentelor, 34 de persoane și-au pierdut viața, iar peste 250 au fost rănite. Potrivit presei internaționale, atentatele de marți au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic.
CITEȘTE ȘI IDC: Piața globală a dispozitivelor purtabile va depăși 237 milioane unități până la finele anului 2020În prezent, Apple și FBI se află în conflict pe tema deblocării unui iPhone, folosit de unul dintre atacatorii implicați în atentatul de la San Bernandino, California. La începutul lunii decembrie, doi cetățeni americani, soț și soție, au împușcat mortal 14 persoane și au rănit alte 21. Agenții FBI au cerut ajutorul justiției pentru a forța Apple să deblocheze un iPhone 5C care a aparținut unuia dintre atacatori, după ce oficialii companiei au refuzat mai multe cereri de colaborare.
"Acesta este încă un punct de cotitură al unui drum lung. Poate vor găsi o cale să deblocheze iPhone-ul, dar există un obiectiv mai larg - accesul la date - care depășește acest caz", spune Mark Grabowski, care predă legislația în domeniul Internetului la Adelphi University în New York
CEO-ul Apple, Tim Cook, a afirmat că cererea autorităților americane echivalează cu spargerea conturilor utilizatorilor iPhone chiar de către producătorul acestora, în condițiile în care aceleași autorități au îndemnat în ultimii ani companiile din IT să sporească măsurile privind securitatea consumatorilor. Mai multe companii din domeniul IT, ca Google, Facebook și Twitter, au sărit în apărarea Apple, argumentând că deblocarea telefonului ar reprezenta un pericol pentru siguranța utilizatorilor.
De cealaltă parte, autoritățile din SUA au afirmat că deblocarea iPhone-ului ar reprezenta o excepție și nu va fi folosită pentru stabilirea unui precedent legal care să oblige companiile din domeniul tehnologiei să încalce intimitatea utilizatorilor.
Marile companii din IT lucrează în prezent la îmbunătățirea și extinderea sistemelor de criptare a datelor, care protejează informațiile private ale utilizatorilor de hackeri. Spre exemplu, WhatsApp a anunțat recent că plănuiește să extindă criptarea datelor, aplicată mesajelor scrise, și pentru convorbirile audio.
Totodată, The New York Times a publicat, la finele lunii trecute, un articol în care susține că Apple lucrează la modificarea sistemul de operare iOS, astfel încât datele stocate pe iPhone să nu mai poată fi accesate, fără permisiunea proprietarului, nici măcar de compania care produce dispozitivele. Acest pas ar crește semnificativ siguranța datelor personale ale utilizatorilor și ar proteja Apple de viitoare confruntări cu autoritățile privind deblocare dispozitivelor.
Potrivit surselor citate de The New York Times, Apple lucreză la acest proiect înainte de disputa dintre companie și autoritățile americane, izbucnită după ce FBI și Departamentul de Justiție al SUA au cerut gigantului IT să deblocheze un iPhone.