Departamentul pentru Situații de Urgență din MAI a lansat, marți, aplicația pentru telefoanele cu IOS și Android prin care utilizatorii pot primi alerte, pot învăța cum să reacționeze în situații de urgență și pot trimite fotografii sau filmări de la locul unui eveniment astfel încât dispeceratele să gestioneze cât mai bine cazurile care necesită intervenție rapidă.
"Acum noi îți cerem ajutorul. Instalează aplicația DSU. De fapt, ce ajutor cerem noi populației? Să fie pregătită”, a spus secreatarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, scrie News.ro
Aplicația este structurată în patru componente. Secțiunea de știri este cea prin care utilizatorul este informat cu privire la evenimentele care au apărut într-o zona geografică delimitată de el.
O altă componentă a aplicației DSU este cea de alerte, în care sunt trimise în timp real notificări de tip "push" legate de avertizări meteorologice, drumuri închise, accidente grave și calamități naturale care apar într-un perimetru configurat de utilizator.
Informațiile nu vor veni doar din dispeceratul de urgență către utilizator, ci și invers. Există o secțiune de raportare prin care fotografiile de la locul evenimentului pot fi trimise către centrul din care se gestionează aplicația. Astfel, dispecerii vor ști amploarea unui eveniment și ce resurse este necesar să trimită la caz. Fiecare raportare va putea fi făcută doar de utilizatorii care sunt autentificați, astfel încât să se diminueze riscul unor notificări false. În plus, fotografiile vor veni cu coordonate GPS și se va putea ști în timp real locul evenimentului cu o precizie destul de ridicată, astfel încât echipajele de urgență să nu piardă timp important căutând locul intervenției.
O a patra secțiune este cea de educare a populației, care include un pachet de lecții referitoare la mai multe tipuri de situații de urgență. Unele dintre aceste cursuri sunt în format video, astfel încât utilizatorii vor putea ști, de exemplu, cum să acorde primul ajutor corect în diferite tipuri de cazuri medicale sau cum să se comporte în caz de cutremur.
Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că raportarea evenimentelor trebuie să se facă inițial la 112, acest sistem nefiind unul care să înlocuiască apelul la Sistemul Național Unic Apel de Urgență.
"Rolul ei este informarea, interacțiunea cu populația în situațiile de urgență unde populația poate să ne raporteze anumite aspecte, anumite lucruri prin poze și text care să le trimită către centrul nostru, o să explic acest lucru. Iar, cel mai important, o listă de cursuri și materiale prin care poate populația să se pregătească. Plus un mod de alertare care ne permite să trimitem alerte meteo și alte alerte populației care să ajute populația să se pregătească pentru anumite situații”, a mai spus Raed Arafat
Aplicația va fi susținută printr-o campanie a postului Discovery Channel, care este programată să înceapă de săptămâna viitoare.
Aplicația DSU poate fi descărcată gratuit din App Sore pentru sistemul de operare IOS (cel utilizat de telefoanele iPhone) sau din Market / Magazin Play pentru telefoanele care rulează sistemul de operare Android.
"Lansăm o aplicație care momentan merge pe două sisteme telefonice, sistemul pe care îl folosește iPhone și telefoanele cu sistemul de operare Android urmând, sper în cel mai scurt timp, să intrăm și pe sistemul telefoanelor care folosesc Windows”, a precizat Raed Arafat.
Secretarul de stat a mai spus că dezvoltarea aplicației a costat 17.000 de euro, iar banii au venit din donațiile obținute de Fundația pentru SMURD, astfel că nu au fost utilizate fonduri din bugetul de stat.