ANCOM: Retragerea obligațiilor impuse Telekom Romania pe piața serviciilor de linii a primit răspuns favorabil de la Bruxelles

ANCOM: Retragerea obligațiilor impuse Telekom Romania pe piața serviciilor de linii a primit răspuns favorabil de la Bruxelles
scris 3 sep 2018

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat luni că decizia care are drept consecință retragerea obligațiilor impuse Telekom Romania Communications pe piața serviciilor de linii închiriate – segmente terminale, cu capacități de transmisie de până la și inclusiv 2Mbps a primit răspunsul favorabil al Comisiei Europene și a fost publicată în Monitorul Oficial al României, intrând în vigoare începând cu data de 27 august.

”Retragerea obligațiilor din sarcina Telekom Romania Communications S.A. s-a bazat pe o analiză care a arătat că niciun furnizor nu deține putere semnificativă pe piața serviciilor de acces de calitate superioară furnizate la puncte fixe. De asemenea, această analiză a arătat că beneficiarii serviciilor de linii închiriate reglementate au acces la soluții alternative pe piață”, se arată în comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

În același timp, decizia ANCOM prevede menținerea, cu caracter tranzitoriu, până la data de 27 august 2019, în sarcina Telekom Romania Communications, a obligațiilor pe care le are în raport cu beneficiarii actuali ai serviciilor de linii închiriate reglementate, scrie News.ro.

”Obligația de evidență contabilă separată în ceea ce privește serviciile de linii închiriate a fost retrasă din sarcina Telekom Romania Communications S.A. începând cu exercițiul financiar aferent anului 2018”, se arată în comunicat.

Uber lansează o nouă aplicație. Schimbări pentru șoferii parteneri din România CITEȘTE ȘI Uber lansează o nouă aplicație. Schimbări pentru șoferii parteneri din România

Serviciile de acces de calitate superioară furnizate la puncte fixe pe piața de gros se referă atât la serviciile de linii închiriate - segmente terminale, cât și la orice alte servicii de acces cu funcționalități similare acestora, potrivit ANCOM.

”Aceste servicii au un rol esențial în furnizarea de servicii de comunicații electronice pe piața cu amănuntul (în mod particular de servicii de linii închiriate și servicii VPN – Virtual Private Network) societăților private de mărime medie și mare sau instituțiilor publice, fiind utilizate inclusiv de anumiți furnizori în scopul extinderii acoperirii propriilor rețele, în zonele unde nu sunt prezenți”, se arată în comunicat.

Decizia președintelui ANCOM nr. 686/2018, privind identificarea pieței relevante corespunzătoare serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară, a fost publicată în Monitorul Oficial al României din 27 august și a intrat în vigoare la aceeași dată, potrivit autorității. Decizia a abrogat o altă decizie, nr. 6/2011, privind identificarea piețelor relevante din sectorul comunicațiilor electronice corespunzătoare serviciilor de linii închiriate.

”Drept consecință decizia președintelui ANCOM nr. 15/2011 privind obligațiile impuse operatorului cu putere semnificativa pe piața serviciilor de linii închiriate - segmente terminale cu capacitatea de transmisie de până la și inclusiv 2 Mbps și-a încetat efectele, cu excepția contractelor în vigoare, pentru care obligațiile în raport cu beneficiarii serviciilor de linii închiriate subzistă până la data de 27 august 2019”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom romania
ancom