Amazon a câștigat un apel împotriva Comisiei Europene, care i-a impus plata retroactivă a unor taxe de 250 de milioane de euro în Luxemburg, transmite CNBC.
Curtea generală a Uniunii Europene a afirmat că Executivul UE nu a reușit să dovedească faptul că Amazon a beneficiat de o faciltiate fiscală ilegală în Luxembourg, unde se află filiala europeană a companiei americane, scrie News.ro.
Comisia Europeană a afirmat în 2017 că Luxemburgul a acordat Amazon beneficii fiscale ilegale, permițându-i să plătească taxe de patru ori mai mici față de alte companii locale, supuse acelorași legi naționale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Salutăm decizia Curții, care este în conformitate cu poziția noastră de lungă durată, conform căreia am respectat toate legile aplicabile și că Amazon nu a primit niciun tratament special", a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNBC.
Comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a declarat: ”Vom studia cu atenție decizia și vom reflecta asupra posibililor pași următori”.
Instituția poate decide să facă apel la hotărârea judecătorească și să ducă procesul la cea mai înaltă instanță a UE.
Aceasta este a doua astfel de hotărâre a instanței împotriva Comisiei în mai puțin de un an. În iulie, Curtea a declarat că echipa UE, condusă de Margrethe Vestager, nu a reușit să demonstreze că guvernul irlandez a acordat Apple un avantaj fiscal.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%Comisia a ordonat Apple, în 2016, să ramburseze aproximativ 13 miliarde de euro sub formă de impozite neplătite. De atunci, Comisia a decis să ducă acest caz în fața Curții Europene de Justiție, în timp ce studiază modalități de a-și perfecționa setul de instrumente pentru a combate ceea ce descrie drept concurență neloială pe piață.
În acest context, parlamentarii europeni dezbat două propuneri legislative care ar putea aduce schimbări radicale. În temeiul acestor propuneri, obiectivul UE este de a impune remedii care să ducă la schimbări practice, mai degrabă decât să amendeze companiile care încalcă regulile în mod constant.