AFP: Zuckerberg nu a convins prin scuzele prezentate europenilor

AFP: Zuckerberg nu a convins prin scuzele prezentate europenilor
scris 24 mai 2018

CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg nu a reușit să convingă în scuzele pe care le-a prezentat în Parlamentul European (PE), așa cum a făcut-o deja în fața parlamentarilor americani, cu privire la lacunele rețelei sale de socializare în protecția datelor utilizatorilor acesteia, ilustrate prin scandalul Cambridge Analytica, scrie AFP.

Formatul audierii sale a provocat multă frustrare - timpul consacrat întrebărilor a fost mult mai lung decât cel al răspunsurilor americanului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Purtând un costum închis la culoare și o cravată bordo, Zuckerberg a apărut zâmbitor, dar un pic rigid, atent, alături de președintele PE Antonio Tajani. Audierea la Bruxelles s-a desfășurat în fața liderilor grupurilor politice din Parlament, însă, la presiunea mai multora dintre ei, a fost difuzată până la urmă în direct pe Internet.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Informații false, amestecuri din străinătate în alegeri sau dezvoltatori care folosesc cu rea intenție informațiile personale - Facebook nu și-a asumat responsabilitățile, a recunoscut Mark Zuckerberg.

VIDEO&FOTO Razer lansează noul laptop de gaming Razer Blade. Prețurile încep de la 2.000 de euro CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Razer lansează noul laptop de gaming Razer Blade. Prețurile încep de la 2.000 de euro

”A fost o greșeală și îmi pare rău”, a declarat el în introducere, la fel ca la Washington, luna trecută.

Noile scuze ale findatorului Facebook i-au adus mustrări din partea lui Guy Verhofstadt, liderul liberalilor (grupul ALDE). ”Este deja a treia oară de la începutul anului”, a tunat el.

”Cum vreți să fiți ținut minte? Ca unul dintre cei trei giganți ai Internatului alături de Bill Gates și Steve Jobs? Sau ca un geniu ratat care a creat un monstru digital ce ne distruge democrațiile?”, l-a interpelat Verhofstadt.

CONTROL ȘI RESPONSABILITATE

Intervenția la Bruxelles a lui Mark Zuckerberg a avut loc cu trei zile înainte de intrarea în vigoare, vineri, a unei legislații europene vizând să protejeze mai bine datele personale ale europenilor - una dintre cele mai avansate în acest domeniu.

CEO-ul Facebook a dat asigurări că rețeaua sa de socializare împărtășește în întregime cele trei principii aflate în centrul noii reglementări europene - ”Control, Transparență și Responsabilitate”. Iar Facebook se va conforma legislației europene încă de vineri.

Rețeaua va oferi același grad de control ”tuturor clienților săi” în lume, a promis el. Și anume posibilitatea de a șterge istoricul, la fel cum se pot șterge "cookie”-urile pe Internet.

Antonio Tajani i-a mulțumit tânărului miliardar american pentru prezența sa, cu un an înainte de alegerile europene din 2019. ”Trebuie să protejăm datele personale ale cetățenilor (care au) devenit o resursă de o valoare inestimabilă”, a notat italianul.

La rândul său, Zuckerberg a recunoscut că Facebook a fost ”prea lent în identificarea ingerinței ruse” în alegerile prezidențiale americane din 2016, însă a precizat că societatea sa cooperează cu guvernele europene în vederea viitoarelor alegeri.

”Astăzi este un prim pas ca Facebook să restabilească încrederea și vor trebui și alții”, a reacționat comisarul european al Justiției Vera Jourova.

Potrivit datelor comunicate de Facebook Comisiei Europene (CE), datele a ”până la 2,7 milioane” de europeni au putut fi transmise ”în mod nepotrivit” firmei Cambridge Analytica, implicată în campania prezidențială a lui Donald Trump.

Mark Zuckerberg "a anunțat multe schimbări, mai ales în domeniul transparenței publicității politice. Vreau să cred că acestea sunt indicii” care să arate că Facebook va da dovadă de mai multă ”responsabilitate”, a subliniat Jourova.

”PROMISIUNI VAGI”

”Promisiuni vagi”, au criticat liderii grupurilor Verzilor în Parlament Philippe Lamberts și Ska Keller.

”Nu foarte convingătoare”, a apreciat Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, dreapta, principala forță politică în hemiciclu).

Audierea de la Bruxelles a fost urmată de un concert de comentarii din care a răzbătut dezamăgirea.

”Ceea ce a scos la lumină această audiere este că nu știm, în continuare, până la ce punct au fost folosite datele personale cu rea voință. Până când vom afla cu adevărat ceea s-a întâmplat și încă se întâmplă, Facebook și leguitorii nu pot să introducă soluții bune în vederea împiedicării (repetării) acelorași probleme”, a deplâns Syed Kamall, liderul conservatorilor.

”Congresul american a avut formatul bun de audiere, însă a pus doar întrebările ușoare. Parlamentul (European) a avut întrebările bune, dar un format facil, care i-a permis lui Zuckerberg să evite răspunsurile”, a rezumat eurodeputatul ecologist german Sven Giegold.

Luna trecută, congresmeni americani l-au supus timp de mai multe ore pe miliardar unui potop de întrebări prin care au urmărit să înțeleagă cum a putut firma Cambridge Analytica să exploateze, fără acordul lor, în scopuri politice, datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook.

”Regulamentul general cu privire la protecția datelor” (RGPD) va crea sau consolida drepturi individuale și va impune obligații stricte întreprinderilor care colectează sau  prelucrează informații personale ale europenilor, indiferent unde își au sediile.

Zuckerberg face parte, miercuri, dintre cei aproximativ 50 de conducători de mari întreprinderi în domeniul digital primiți la Paris de președintele Emmanuel Macron.

viewscnt
Afla mai multe despre
mark zuckerberg
facebook