Cable Communications Systems NV (CCS), acționarul majoritar al operatorului de telecom RCS&RDS, va lansa două emisiuni de obligațiuni, în euro și lei, prin care vrea să atragă peste 690 milioane de euro pentru refinanțarea unor datorii existente. Operațiunile vor reduce expunerea companiei la riscul valutar, fapt care a determinat agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s să îmbunătățească perspectiva asociată calificativelor acordate celor două companii.
Perspectiva asociată ratingurilor RCS&RDS și CCS a fost revizuită de la ‘stabilă’ la ‘pozitivă’, se arată într-un comunicat al Standard&Poor’s (S&P) Global Ratings. Agenția a confirmat la ‘B+’ calificativele pe termen lung acordate celor două companii și a atribuit un rating similar emisiunilor de obligațiuni pregătite de CCS.
CCS, companie controlată indirect de omul de afaceri Zoltan Teszari, intenționează să lanseze o emisiune de obligațiuni denominate în euro în valoare de 375 milioane de euro și una în lei, cu o valoare de 1,43 miliarde de lei (echivalentul a 317 milioane euro), pentru a refinanța datorii existente de 659 milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urma operațiunii, datoriile CCS vor rămâne la aceeași valoare, însă datoria în euro va scădea la circa 40% din totalul datoriilor, de la 65% din total în prezent. “Având în vedere că majoritatea veniturilor sunt generate în lei și forinți, dezechilibrul valutar se va menține parțial, însă va fi mult mai redus”, potrivit comunicatului.
S&P estimează că performanța operațională a RCS&RDS va rămâne solidă, iar compania va genera marje de profit crescute în următorii ani.
“Revizuirea estimărilor este sprijinită de atingerea mai devreme decât anticipam a unui rezultat EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) pozitiv în România pe segmentul operațiunilor mobile în 2016, pe fondul majorării cotei de piață în ceea ce privește numărul de abonați de la circa 6% în 2014 la aproximativ 11% în luna iunie 2016 și a venitului mediu pe utilizator (ARPU), creștere datorată, în parte, poziției solide pe piața serviciilor postplătite”, notează agenția internațională.
În trimestrul al doilea, CCS a obținut prima marjă operațională pozitivă pe segmentul comunicațiilor mobile din România, evoluție care a determinat S&P să revizuiască în urcare estimările privind marja operațională anuală, de la 27% în 2015, la aproape 30% în 2016 și 2017. Cifra nu include amortizarea cheltuielilor cu plata drepturilor pentru conținutul difuzat și nici eventuala intrare a companiei pe segmentul telefoniei mobile în Ungaria, deși CCS a cumpărat mai multe frecvențe în ultimii doi ani, cea mai recentă achiziție fiind finalizată în luna mai a acestui an.
CITEȘTE ȘI VIDEO Zuckerberg a prezentat prototipul unei căști VR wireless, mai ieftină ca Oculus Rift“Credem că lansarea operațiunilor de telefonie mobilă în Ungaria va dilua, inițial, profitabilitatea și va afecta negativ lichiditatea companiei, cel puțin pe termen scurt, la fel ca în cazul României”, se arată în comunicatul S&P.
RCS&RDS este cel mai mare operator local de televiziune și servicii de acces fix la internet. Conform datelor comunicate la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), acționarii RCS&RDS sunt Cable Communications Systems NV (Olanda) – 87,099512%, RCS&RDS – 9,108482%, Zoltan Teszari – 1,847717%, mai multe persoane fizice – 1,944242% și persoane juridice – 0,000047%.
Actionarii Cable Communications Systems sunt RCS Management SA – 57,87%, companie controlată de Zoltan Teszari, Carpathian Cable Investment Sarl – 19,67%, Cable Communications Systems – 8,17%, Celest Limited (Cyprus) – 5,32%, Zoltan Teszari – 4,6%, Alexandru Oprea – 0,93%, ING Bank NV – 0,68%, TalJoshua Moses Almog – 0,65%, EMC Management Consulting FZC – 20,58%, Gustav Wurmboeck – 0,46%, Ioan Bendei – 0,38%, Gheorghe Maftei – 0,36%, Mariuma Yarden – 0,34%.