Societatea Națională a Sării, singurul producător de sare din România, a anunțat miercuri că, la Sucursala Salina Praid, a inaugurat o investiție de aproximativ 1 milion de euro, pentru secția de preparare în subteran.
Salina de la Praid este una dintre cele mai vechi saline din România, unde se exploatează mari zăcăminte de sare din Europa, având bazele în secolul XVIII, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Noua instalație de preparare sare în subteran conduce la creșterea eficienței activității și a calității produselor, inclusiv eliminarea poluarii provocată de vechea instalație", arată un comunicat emis miercuri de Salrom.
La eveniment a participat și ministrul Economiei, Niculae Bădălau.
Instalația de preparare în subteran are o capacitate de producție de 100.000 t/an. Amplasamentul instalației în subteran permite constituirea unui stoc de circa 30-40% de sare gemă necesar în perioada de iarnă, din volumul din producția anuală a Sucursalei Salina Praid, fiind eliminate cheltuielile de transport de la suprafață în subteran.
Societatea Nationala a Sarii S.A. are in proiect, la Sucursala Salina Praid, remodelarea fluxurilor de ambalare, brichetare și încărcare la suprafață.
De asemenea, Societatea Națională a Sării intenționează să realizeze fluxuri modernizate și la sucursalele Salina Ocna Dej și Salina Targu Ocna. În planul de investiții aprobat pentru anul 2019, sunt prevăzute aceste obiective de investiții, iar în prezent procedurile de achiziție sunt în curs de desfășurare.
"Salina Praid este și un important punct turistic. În perioada ianuarie-aprilie 2019 au fost înregistrate circa 140.000 de intrări la Salina Praid. Astfel, în primele patru luni ale acestui an, au călcat pragul salinei cu 20.000 de turiști mai mult, în comparație cu perioada similară a anului precedent", informează compania de stat.
În subteran, sunt amenajate locuri de joacă pentru copii, locuri de odihnă pentru adulți, spații dotate cu mese de tenis, o sală expozițională cu istoricul salinei, un punct sanitar, magazin cu suveniruri, un restaurant unde se poate servi masa și se pot face degustări de vinuri, o capelă ecumenică pentru reculegere și oficierea de evenimente religioase.
Societatea Națională a Sării este unul dintre primii zece producători de sare din Europa.
Este o societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (51%), capitalul privat fiind deținut de către Fondul Proprietatea (49%).