Săptămâna aceasta va avea loc la București primul Forum de Business România-Brazilia, organizat de ambasada și Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București.
Ambasadorul Braziliei, Ricardo Guerra de Araújo, vorbește într-un interviu pentru Profit.ro despre oportunitățile de afaceri ce pot exista între cele două țări.
Încep prin a vă ura bun venit. Cum v-a întâmpinat România?
Pot spune că România nu poate fi privită doar ca o țară primitoare și frumoasă, ci și cu un mare interes, ca potențial partener. Și nu spun asta doar din perspectiva bogăției istorice, a naturii, a moștenirii culturale. Mă refer la dinamica sa generală și, mai mult decât atât, mă refer la faptul că nu poate fi neglijat faptul că este o țară în plină ascensiune, inclusiv din punct de vedere al stabilității în regiune.
Am fost primit cu căldură, cu noi perspective și oportunități. Admir căldura și reziliența poporului, în primul rând. Ca să fiu sincer, de când am ajuns aici mă simt ca acasă. Latinitatea noastră ne unește cu siguranță. Această cunoaștere, conexiunea interumană, este la fel de necesară. Consider că este întotdeauna loc de dialoguri constructive și mereu avem câte ceva de învățat, de la fiecare dintre noi. De aceea, mandatul meu va pune accent în egală măsură și pe consolidarea cooperării și promovării culturale dintre cele două națiuni.
Fiindcă ați adus vorba de mandat, cum evaluați relațiile bilaterale dintre România și Brazilia și care ar fi domeniile de interes, centrale priorităților dumneavoastră?
Țările noastre împărtășesc relații istorice și profunde, întemeiate pe respect reciproc și dialog, o prietenie caldă și cooperare strategică ce are în vedere atingerea obiectivelor pentru binele comun. Au fost făcute eforturi semnificative, din ambele părți, în valorificarea și menținerea acestor legături solide, atât la nivel diplomatic și politic, cât și la cel economic și cultural. Iar vizita recentă a președintelui României în Brazilia reprezintă încă o dovadă de deschidere și dedicare, susținută prin acordurile de cooperare semnate în numeroase domenii. Totodată, cred că este loc de mai mult, iar identificarea noilor oportunități, cât și consolidarea și promovarea în mod consecvent, toate acestea sunt priorități. Anul acesta, Brazilia și România sărbătoresc 96 ani de relații diplomatice, iar Ambasada Braziliei organizează pentru prima dată, la sfârșitul lunii mai și cu sprijinul CCIB, Forumul de afaceri pentru promovarea comerțului și investițiilor între cele două țări.
În ceea ce privește domeniile de interes comun, acestea sunt diverse și cu potențial, fie că vorbim de agricultură, inovație, industria auto, turism, energia regenerabilă, mineritul, IT, apărarea, precum și cooperarea academică, culturală, promovarea reciprocă, dincolo de dinamizarea schimburilor comerciale. Țin să menționez de asemenea faptul că, în iulie, ambasada organizează un curs intensiv de limba portugheză. Pot spune că locurile sunt deja ocupate, iar lista de așteptare este lungă. Iată încă un lucru care arată arată interesul românilor către și pentru Brazilia. Toate acestea sunt priorități deja abordate și, sper eu totodată, vor fi implementate în viitorul cât mai apropiat.
Brazilia este principalul partener comercial a României în America Latină, iar valoarea schimbului a ajuns la peste 443,9 milioane de dolari în 2023. Care sunt perspectivele? Este loc de creștere?
Cu siguranță. Potențialul de creștere există și este unul semnificativ. Ambele părți depun eforturi în promovarea și menținerea unui mediu cât mai favorabil și prietenos, care să încurajeze și să stimuleze mai departe investițiile și schimburile comerciale. Brazilia și România sunt țări ce nu se privesc doar drept piețe de desfacere sau poartă de acces în regiune, ci în primul rând ca parteneri demni de încredere. În acest sens va avea loc Forumul de Afaceri Brazilia - România, pe 29 mai. Ne dorim să asigurăm o platformă pentru dialog, o platformă a schimbului de cunoaștere pentru a consolida și dezvolta noi parteneriate, inclusiv prin atragerea de noi investiții braziliene în România. Forumul se va concentra pe domenii precum agricultura, turismul, IT, sănătatea și domeniul auto. Iar printre participanți se vor afla reprezentanți din sectorul privat, brazilian și român, precum și reprezentanți ai autorităților competente din România și Brazilia.
CITEȘTE ȘI FOTO Producătorul Villa Vinèa extinde crama din Mureș cu 2 milioane euro, inclusiv cu subvențiiRămânând la acest capitol, cum arată actualmente situația economică a Braziliei?
Ca multe alte mari economii. Brazilia are în vedere o abordare integrată pentru a stimula și promova o creștere și diversificare economică, ceea ce implică și o continuă schimbare structurală, dorind un model de creștere sustenabil și incluziv din punct de vedere social. Un model care să inspire dincolo de granițe și de ce nu, chiar pe plan global. Acest lucru presupune după cum am spus, o abordare integrată, o bună înțelegere a schimbării dinamicii și complexității acesteia, nu doar la noi în țară, dar și global, iar asta presupune un anumit grad de maturitate. În acest sens, consider că Brazilia a reușit, de-a lungul anilor, să își demonstreze capacitatea și abilitatea de mobilizare și de gestionare, de a avea o viziune sustenabilă și pe termen lung.
Bineînțeles, există multe aspecte și provocări, care în continuare necesită să fie adresate și ameliorate, fie că vorbim de inegalități, în primul rând, inegalități în venituri, reforme și reglementări fiscale, asigurarea locurilor de muncă, servicii mai bune și debirocratizare, cât și menținerea unui mediu sănătos și prietenos care să încurajeze investițiile și inovația, să fie asigurat un nivel ridicat și stabil de productivitate. Oportunități sunt, iar obiectivele fac parte dintr-o viziune mai amplă. Există în egală măsură o atenție sporită asupra progresului tehnologic, economiei digitale, asupra sporirii investițiilor în cercetare și inovație, energiei regenerabile și agriculturii durabile. Să nu uităm că Brazilia se numără printre cei mai mari producători și exportatori de produse alimentare și, prin urmare, sectorul agricol se numără printre cele cheie. Pot spune că eforturile depuse de Brazilia cu scopul de a-și valorifica potențialul sunt acolo, sunt resimțite, palpabile, iar Brazilia caută în continuare să asigure o dezvoltare sănătoasă nu doar a economiei, ci și a societății.
Anul acesta, Brazilia ține președinția G20. Care sunt principalele teme și priorități? Ce implicații ar putea avea la nivel global?
Într-adevăr, este un moment important în ceea ce privește reafirmarea și repoziționarea Braziliei ca jucător important pe scena globală. Dar mai mult decât atât, guvernarea are în vedere un G20 inclusiv din punct de vedere social și sustenabil economic, care va sprijini și va promova interesele Sudului Global și nu numai.
Este un bun moment pentru dialog și pentru a susține binele comun. Iar tema acestui an vorbește de la sine: „Construirea unei lumi juste și a unei planete durabile”. Printre principalele priorități ale președinției se numără combaterea inegalității, promovarea incluziunii sociale, combaterea foametei, combaterea schimbărilor climatice, promovarea tranziției energetice și a dezvoltării durabile, precum și reforma guvernanței. Astfel, Brazilia are în vedere eforturi prin care să contribuie semnificativ și integrat la o stabilitate și sustenabilitate globală. Nu în ultimul rând, un proiect extrem de valoros, ce consider că merită menționat, este formarea grupului operativ pentru o Alianța Globală împotriva Foametei și Sărăciei, aderarea la această Alianță fiind deschisă tuturor. Consider că o astfel de inițiativă vine într-un moment crucial în contextul actual, în care consolidarea securității alimentare incluzive reprezintă o urgență.