Guvernul francez vinde o parte din acțiunile deținute la Renault, echivalentă cu 4,73% din capitalul total al producătorului auto, cumpărate acum doi ani pentru blocarea unor schimbări în acționariat, transmite MarketWatch.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
UPDATE Renault a anunțat că a cumpărat 10% din pachetul de acțiuni scos la vânzare de statul francez. Este vorba despre 1,4 milioane de acțiuni, din cele 4,73% acțiuni scoase la vânzare.
Potrivit celor de la Renault, „această vânzare evidențiază suportul pe care statul francez, ca acționar al Renault, îl oferă întăriri Alianței și vine într-un climat consolidat de încredere între Renault și principalul său acționar. Această vânzare vine la timp pentru a susține strategia pe termen mediu „Drive the Future”, pe care Renault Group a lansat-o.”
Renault a cumpărat în conformitate cu regulamentele aplicabile 10% din acțiunile vândute de Statul Francez, la prețul de plasament, cu intenția de a implementa o ofertă rezervată angajaților și foștilor angajați ai Group Renault, pentru a le permite să participe la performanța Renault.
Ministerul francez al Economiei și Finanțelor a anunțat anterior că vinde 14 milioane de acțiuni, echivalente cu 4,73% din capitalul total al grupului, sub forma unui plasament realizat prin instituții financiare, scrie News.ro.
După vânzare, Guvernul va rămâne cel mai mare acționar al Renault, cu o deținere de 15% din acțiuni.
În 2015, președintele Emmanuel Macron, pe atunci ministru al Economiei, a majorat participația Guvernului la Renault pentru a împiedica adoptarea unei măsuri de către conducere care ar fi asigurat ca fiecare acțiune să valoreze un drept de vot.
CITEȘTE ȘI Transportatorul olandez E van Wijk a preluat un depozit de 13.900 metri pătrați de la dezvoltatorul P3Conducerea Renault dorea că evite așa-numita lege Florange, adoptată în 2014, care permite celor care dețin acțiuni la o companie publică mai mult de doi ani să aibă drepturi de vot duble.
Vânzarea ar putea contribui la atenuarea tensiunilor vechi dintre președintele Renault, Carlos Ghosn, care conduce și compania japoneză Nissan, parteneră de alianță grupul francez,și guvernul președintelui Macron.
Guvernul își respectă în acest fel promisiunea făcută în aprilie 2015, de a readuce participația statului la nivelul inițial.
Această promisiune și așteptările ca vânzarea să aibă loc au ținut în loc acțiunile Renault, ccare au avansat în acest an doar cu 2,5%, cu mult sub performanța indicelui sectorului auto .SXAP, care a urcat cu 15,8%.
Chiar dacă vânzarea acțiunilor pune capăt ostilității dintre guvern și conducerea Renault, face totuși prea puțin pentru a rezolva percepția unui blocaj privind viitoarea formă a Renault, Nissan și noua lor parteneră, Mitsubishi.
Ghosn, al cărui manadat actual de director general al Renault va expira anul viitor, a declarat că producătorii auto din alianță sunt pregătiți pentru consolidarea legăturilor de capital, dar sunt împiedicați să facă acest lucru de către guvernul francez.