Intrarea a fost anunțată anterior de Profit.ro ca pregătită.
Grupul Harry Ramsden, compania din spatele celebrului brand britanic de fish & chips, intră acum oficial pe piața românească printr-un parteneriat exclusiv de dezvoltare cu Horecagroup SRL.
Iulian-Nicușor Bolnavu este partener principal și coordonator al Horecagroup SRL.
„Suntem mândri să aducem un brand britanic iconic în România. Moștenirea de aproape 100 de ani și excelența produselor Harry Ramsden’s vor rezona puternic cu consumatorii locali. Suntem pe deplin dedicați dezvoltării brandului în toată țara”, spune acesta.

El explică și motivația personală din spatele acestui demers antreprenorial:
„Totul a pornit din pasiunea pentru HoReCa, domeniul în care am crescut alături de familia mea. După aproape zece ani în banking, dorința de a reveni în antreprenoriat m-a făcut să caut un concept puternic pentru București. Am analizat varianta unui brand propriu, dar am ales Harry Ramsden’s pentru tradiția sa de aproape 100 de ani și pentru standardele ridicate. Cred cu tărie că acest concept va avea succes în România.”
Primul restaurant va fi inaugurat în luna martie 2026, iar un al doilea restaurant va fi deschis tot anul viitor.
În 2027, compania vrea să fie prezentă în marile centre comerciale din București, iar din 2028 expansiunea va continua în marile orașe.
Pe lângă extinderea restaurantului, parteneriatul își propune să introducă produsele Harry Ramsden în comerțul cu amănuntul din hipermarketuri, aducând fish & chips-urile de calitate ale mărcii în casele consumatorilor într-o a doua etapă de dezvoltare, relevă datele analizate de Profit.ro.
Taxa de intrare în franciză este de 150.000 euro, la un nivel de investiție de 300.000 - 400.000 euro, în raport de suprafață, și un contract pe 10 ani.

Cifra de afaceri anuală generată de un restaurant este prezentată ca variind între 1,5-1,8 milioane de euro.
Povestea brandului a început cu cea a fondatorului Harry Ramsden, care și-a deschis cu 150 de lire sterline un modest magazin de lemn lângă stația de tramvai de la White Cross din Guiseley, West Yorkshire.
După succesul primei locații, Harry Ramsden a deschis primul său restaurant în aceeași zonă, la White Cross, 3 ani mai târziu. La acea vreme, restaurantul a fost clasat ca fiind al doilea ca popularitate, după The Ritz din Londra, având covoare pe perete, lambriuri de stejar și candelabre.
În iulie 1952, restaurantul a doborât recordul mondial Guinness pentru cele mai multe porții de Fish and Chips servite într-o zi, pentru 10.000 de clienți, cu ocazia împlinirii a 21 de ani.



















