SITA, furnizor de servicii IT al industriei de transport aerian, cu peste 2.500 de clienți în 1.000 de aeroporturi, a deschis un hub tehnologic în Cluj-Napoca.
Compania mai are sedii de corporație în Belgia, Elveția și Olanda.
A fost înființată în 1949 de 11 companii aeriene cu scopul de a eficientiza costurile infrastructurii comune prin combinarea rețelelor lor de comunicații. Acestea erau British European Airways Corporation, Air France, KLM, British Overseas Airways Corporation, Sabena, Swissair, TWA, Swedish Aerotransport, Danish Air Lines, Norwegian Air Lines, British South American Airways.
Rețeaua de comunicații a SITA asigură 60% din schimbul de date al comunității de transport aerian. Veniturile grupului în 2023 au fost de 1,5 miliarde de dolari, pentru 2024 fiind estimat același nivel.
Noul hub va dezvolta soluții de ultimă oră care abordează cele mai presante provocări ale industriei aviatice, cum ar fi îmbunătățirea experienței pasagerilor și reducerea impactului asupra mediului.
Hubul din Cluj-Napoca face parte acum dintr-o rețea globală de centre tehnologice, conectându-se cu birouri din Londra (Regatul Unit), Letterkenny (Irlanda) și New Delhi (India).
CITEȘTE ȘI FOTO Accor atinge un prag istoric de hoteluri. Pregătește o nouă deschidere și în BucureștiÎn 2022, SITA și TechTalent Software anunțau că vor înființa un centru de cercetare la Cluj, cu un efectiv inițial de 60 de ingineri software, dedicat dezvoltării de noi soluții guvernamentale și de procesare a pasagerilor.
Datele Profit.ro relevă că Centrul a fost deschis în cea mai mare clădire de birouri a Clujului, The Office, cumpărată de frații Pavăl, proprietarii Dedeman, de la NEPI Rockcastle și Ovidiu Șandor, valoarea tranzacției fiind estimată la 120 de milioane de euro. De clădire s-a interesat atunci și Ion Țiriac.
Hubul SITA din Cluj-Napoca are aproximativ 50 de angajați, cu planuri de extindere, în funcție de dinamica pieței.
CITEȘTE ȘI Kylian Mbappé a investit într-o companie germană de electroniceÎn 2023, nivelul transportului aerian a depășit așteptările, iar IATA prognozează o creștere continuă până la 8 miliarde de pasageri la nivel global până în 2040.