Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută și monedă locală ale municipiului București, la BB minus, perspectivele asociate fiind însă acum stabile.
În 2021, perspectivele erau negative.
Decizia vine după ce, în august, Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã, precum și perspectiva stabilã.
Orașul are venituri stabile, crescând în concordanță cu PIB-ul național. Impozitele și taxele au reprezentat aproape toate veniturile din exploatare ale Bucureștiului în 2023, determinate de activități economice moderat ciclice.
Orașul tinde să continue cu investiții doar atunci când finanțarea nerambursabilă de la bugetele UE și de stat este asigurată, arată agenția.
"Credem că Bucureștiul are mult mai multă flexibilitate decât alte municipalități din România pentru a reduce cheltuielile ca răspuns la scăderea veniturilor. Evaluarea noastră este susținută de regulile bugetare echilibrate, conform cărora bugetele administrațiilor locale sunt monitorizate de guvernul central și nu au voie să aibă deficite", explică analiștii.
Bucureștiul se confruntă cu riscul de refinanțare în rambursarea de 2.220 milioane lei (54% din datoria directă la sfârșitul anului 2023). Cu toate acestea, orașul a accesat cu succes piețele de capital pentru a refinanța datoria superioară în curs de scadență.
CITEȘTE ȘI Muncitorii străini cuceresc și provinciile din România. Lucrează și în zonele mai săraceBucureștiul și-a redus, de asemenea, expunerea la creșterea ratelor dobânzilor în 2023, deoarece în prezent 33% din datorie are rate variabile, în scădere de la 42% la sfârșitul anului 2022.
La sfârșitul lunii iunie 2024, orașul avea aproape 800 de milioane de lei în contul de trezorerie, suficienți pentru a-și acoperi toate cerințele pentru serviciul datoriei în 2024.