Acțiunile europene au închis în scădere ședința de miercuri, după șase ședinte consecutive de avans, pe fondul zvonurilor privind reducerea treptată a achizițiilor lunare efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE).
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a încheiat ședința bursieră cu un declin de 0,55%, după un avans de 0,84% în ședința anterioară.
Potrivit informațiilor publicate marți seara de Bloomberg, cu mai puțin de șase luni înainte de data stabilită pentru încheierea programului de relaxare cantitativă al BCE, martie 2017, factorii de decizie ai instituției au stabilit că achizițiile de obligațiuni trebuie reduse gradual înainte de a fi abandonate complet.
Totuși, sursele nu au exclus posibilitatea ca programul de achiziții al BCE, aflat în prezent la la 80 miliarde de euro lunar, să fie deocamdată extins, în sensul prelungirii termenului limită sau al creșterii valorii cumpărărilor.
Deși în articolul de pe Bloomberg nu este precizat când ar urma să înceapă reducerea graduală a cumpărărilor de active din zona euro de către BCE, faptul că instituția se gândește deja la modul în care va retrage programul de relaxare cantitativă a stârnit reacții destul de puternice în rândul investitorilor.
“Reducerea achizițiilor înainte de finalizarea relaxării cantitative nu este un proces ieșit din comun, dar investitorii au fost în mod evident surprinși de un titlu despre înăsprirea politicii monetare în locul relaxării”, spune Kathy Lien, managing director pe strategie forex la BK Asset Management, citată de MarketWatch.
Reducerea achizițiilor lunare de obligațiuni de către BCE ar reprezenta o reproducere a strategiei Rezervei Federale (Fed) a SUA, care a redus volumul activelor cumpărate cu 10 miliarde de dolari lunar în perioada decembrie 2013-octombrie 2014, pentru a tempera impactul din piețe.
Pe de altă parte, acțiunile companiilor din domeniul petrolului și gazelor naturale au avut o evoluție pozitivă, sprijinite de cotațiile petrolului. Prețurile “aurului negru” au avansat miercuri, în condițiile în care Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a anunțat că stocurile de petrol din SUA s-au redus, săptămâna trecută, cu 3 milioane de barili, a cincea scădere săptămânală consecutivă.
Totodată, acțiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, au crescut cu peste 1% în ședința de astăzi, susținute de zvonurile din piață, potrivit cărora există perspectiva ca instituția de credit să ajungă la un acord cu reglementatorii pentru mișcorarea sancțiunii la 5 miliarde de dolari, de la 14 miliarde dolari, suma prevăzută inițial.
Totodată, sunt în pregătire și tranzacții swap transatlantice de care ar beneficia indirect Deutsche Bank.