Guvernatorul BNR, Mugur Isărscu, a declarat, marți, cu prilejul audierii pentru un nou mandat din comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului, că ar vota în noul Consiliu de Administrație al Băncii ca rezerva de aur de la Londra să fie adusă în țară și apoi retrimisă în capitala Marii Britanii. Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a reușit să promoveze o lege pentru aducerea în țară a rezervei de aur a BNR, iar legea depinde acum de promulgarea din partea președintelui Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizările opoziției cu privire la lege.
Cosette Chichirău, din partea USR, a întreabat, la audierea candidaților pentru conducerea BNR, ce efecte ar avea repatrierea rezervelor de aur, care ar fi impactul real asupra credibilității țării.
"Legea nu va rezista în momentul în care intrăm în zona euro. În mod clar, în statutul BCE, se prevede că rezerva, din care face parte și aurul, este stabilită de către Banca Centrală Europeană", a spus Isărescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"BNR a spus în mod clar că nu avem nicio obiecție cu aducerea aurului în țară. S-a creat o problemă de credibilitate. S-a zis trei ani de zile că nu există acest aur, că a dispărut, că nu l-am folosit pentru a obține venituri. Obiectivul rezervei este să-ți dea credibilitate și să-ți reducă costurile. Un posibil efect ar putea fi creșterea costurilor", a mai arătat guvernatorul.
"Eu aș vota în CA să-l aducem, să-l vadă toată lumea. După care trebuie dus înapoi. Pentru că în țară nu putem să aducem fiecare investitor străin să-l vadă", a conchis Isărescu.
Curtea Constituțională a României a respins, săptămâna trecută, sesizarea PNL și USR asupra actului normativ pentru modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.
Liberalii au contestat în aprilie la Curtea Constituțională actul normativ inițiat de parlamentarii PSD Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care vizează limitarea rezervelor de aur ale țării din străinătate.
CITEȘTE ȘI Rezervele valutare administrate de BNR au scăzut
Liderul PNL, Ludovic Orban, preciza, la momentul sesizării CCR, că PNL nu își dorește ca aurul României să fie transformat în "ghiuluri și inele".
Majoritatea PSD-ALDE a adoptat, în aprilie, prin vot final în Camera Deputaților, proiectul de lege, inițiat de președintele PSD Liviu Dragnea și senatorul PSD Șerban Nicolae, prin care Banca Națională a României este obligată să aducă în țară rezerva de aur ținută în Londra, la Banca Angliei. Votul a fost dat cu câteva ore înainte ca și Guvernul să adopte actul prin care avertizează Parlamentul și liderul PSD de atunci, Liviu Dragnea, că, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să aibă acordul Băncii Centrale Europene (BCE). Anterior atât Consiliul Legislativ, cât și BNR au avertizat că o astfel de modificare a statului BNR are nevoie de avizul respectiv.
Proiectul de lege nu a fost votat de partidele de opoziție și nici de UDMR, care a reclamat că nu s-a ajuns la un consens cu privire la necesitatea unei astfel de măsuri. Reprezentanții ALDE au susținut că nu doreau să voteze proiectul, dar văzând atitudinea opoziției și a UDMR, s-au decis să susțină proiectul.