Bursa de pe Wall Street a deschis puternic în teritoriu negativ joi, în linie cu acțiunile globale, după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Barilul de petrolul a urcat peste pragul de 100 de dolari, iar acțiunile rusești au înregistrat cel mai abrupt declin din istorie după reluarea tranzacțiilor, suspendate în prima parte a zilei.
UPDATE ora 23:40 Principalii indici de pe Wall Street au inversat pierderile din prima parte a zilei și au închis în urcare: +0,28% pentru Dow Jones, +1,50% pentru S&P 500 și +3,34% pentru indicele Nasdaq Composite.
Stoxx Europe 600 a încheiat tranzacțiile cu un declin de 3,3%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Petrolul și-a temperat avansul și a închis sub prețul de 100 dolari/baril, după ce în prima parte a zilei a crescut cu peste 9%, până la un maxim intraday de 105,79 dolari/baril.
Indicele S&P 500 consemna un recul de 2,11% după primele minute de tranzacționare, Dow Jones Industrial Average (DJIA) se deprecia cu 2,30%, iar Nasdaq Composite cu 2%, fiind aproape să intre în așa-numita piața bear, definită ca o corecție de cel puțin 20% față de cel mai recent maxim.
În Europa, indicele Stoxx Europe 600 se corecta cu 3,80% în jurul orei 16:45 (ora României), cu scăderi abrupte pe toate marile burse: -3,24% pentru referința FTSE 100 de la Londra, -5,08% pentru DAX la Frakfurt, -4,32% pentru CAC 40 de la Paris și -5,25% pentru indicele FTSE MIB de la Milano.
La București, indicele BET se deprecia cu 4,33%.
Acțiunile băncilor cu expunere în Rusia înregistrează cele mai ample corecții: titlurile Raiffeisen Bank International pierd peste 21% din valoare, al doilea cel mai mare declin la nivelul referinței paneuropene Stoxx 600, acțiunile UniCredit scad cu 12,62%, iar Societe Generale cu 11,2%.
Societe Generale SA din Franța, UniCredit SpA din Italia și Raiffeisen Bank International AG din Austria sunt băncile europene cu cele mai mari operațiuni în Rusia, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaționale compilate de Bloomberg Intelligence. Băncile, prezente și în România, au transmis anterior că sucursalele rusești sunt bine capitalizate și funcționează normal.
Cotațiile petrolului au urcat peste pragul de 100 de dolari pe baril și au atins un nou maxim al ultimilor peste 7 ani. Petrolul Brent se tranzacționa la 100,55 dolari/baril, în creștere cu 6,8% față de referința de miercuri.
Petrolul West Texas Intermediate (WTI) era cotat la 98,56 dolari/baril (+7,01%), după ce anterior a atins un maxim intraday de 100,54 dolari/baril.
Costul materiilor prime și al alimentelor a crescut din cauza temerilor că aprovizionările vor fi perturbate de criza în curs de desfășurare. Ucraina este un important exportator de cereale, iar sancțiunile ar putea izola Rusia, o putere în domeniul materiilor prime. În Europa, prețul gazelor naturale a crescut cu până la 41%, în timp ce metalele au înregistrat, de asemenea, o creștere puternică, sporind presiunile inflaționiste.
"Prețurile petrolului și, în special, ale gazelor vor rămâne ridicate. Presiunile inflaționiste vor crește în continuare, forțând băncile centrale să intre într-un ciclu de înăsprire urât”, potrivit analiștilor Jeffries, citați de Bloomberg.
"Dacă conflictul va continua, piața va trebui să ia în calcul o încetinire economică, însoțită de riscul unei stagflații", a comentat și Alberto Tocchio, manager de portofoliu la Kairos Partners.