UniCredit SpA a demarat vânzarea unei participații minoritare în subsidiara sa poloneză, Bank Pekao, după ce noul său director general, Jean-Pierre Mustier, a anunțat majorarea capitalului și îmbunătățirea profitabilității, transmite Reuters.
Cea mai mare bancă italiană după active vinde până la 10% din Pekao printr-o procedură de tip bookbuilding accelerată. La închiderea ședinței de marți a Bursei de la Varșovia, o participație de 10% în Pekao era evaluată la 880 milioane de dolari.
În prezent, UniCredit deține 50,1% din Pekao, a doua mare bancă din Polonia după active, iar surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat că UniCredit și-ar putea reduce participația până la 33%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și ministrul polonez de Finanțe, Dawid Jackiewicz, a declarat luna trecută că Executivul ar fi interesat să cumpere diviziile din Polonia ale băncilor UniCredit (Italia) și Raiffeisen (Austria), în ideea de a-și crește controlul asupra sectorului bancar. Partidul conservator Lege și Justiție, care a câștigat detașat alegerile legislative din octombrie, a promis că va crește controlul statului asupra economiei și că va încearca să "re-polonizeze" sectorul bancar, dominat în prezent de investitorii străini care dețin aproximativ 60% din active.
"Suntem interesați de posibilele tranzacții în sectorul bancar din Polonia și le vom analiza. Este binecunoscut faptul că se poartă discuții cu privire la vânzarea Raiffeisen și Pekao. Companiile noastre de stat ar putea lua parte la aceste tranzacții. Gradul de re-polonizare nu a ajuns la nivelul pe care noi îl considerăm satisfăcător", a declarat Dawid Jackiewicz la o întâlnire cu presa.
Printre instituțiile financiare interesate să achiziționeze o participație în Pekao se află compania de asigurări PZU deținută de stat.
Marți, UniCredit a anunțat vânzarea unei participații de 10% la brokerul său online FinecoBank SpA, tranzacție în urma căreia grupul italian a obținut 328 milioane de euro (363 milioane de dolari).
Tranzacția va majora indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu opt puncte de bază, a anunțat marți Jean-Pierre Mustier. La sfârșitul lunii martie, UniCredit avea un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 10,5%, ușor peste nivelul minim solicitat de BCE, de 10%. În urma tranzacției, UniCredit rămâne acționar majoritar al FinecoBank, cu o participație de 55,4%.
Conducerea UniCredit SpA a aprobat luni lansarea unei revizuiri strategice sub conducerea noului director general, în vederea majorării capitalului și îmbunătățirii profitabilității.
Grupul italian l-a numit luna trecută pe bancherul francez Jean-Pierre Mustier în funcția de director general, o alegere care, conform declarațiilor unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, va duce la majorarea capitalului UniCredit cu câteva miliarde de euro și la vânzări de active.
Mustier, care marți a preluat oficial funcția, se confruntă cu o misiune dificilă la UniCredit. Acțiunile băncii au scăzut cu peste 60% anul acesta, investitorii fiind îngrijorați de profitabilitatea acesteia, de nivelul ridicat al creditelor neperformante și de bilanțul mai slab comparativ cu rivalele europene. "Ne vom concentra pe oportunitățile de optimizare a capitalului, pe noi reduceri de costuri, pe vânzări de active și în primul rând pe îmbunătățirea disciplinei de risc", se arată în comunicatul băncii.
UniCredit a precizat că activele strategice, cum ar fi banca germană HVB, subsidiara din Europa Centrală și de Est (CEE) și divizia de corporate investment, vor fi dezvoltate suplimentar.
UniCredit este prezentă în 17 țări din lume cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, și-a majorat participația pe care o deține la UniCredit Țiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acțiuni, prin preluarea pachetului de 45% deținut de omul de afaceri Ion Țiriac.
Sursa: Agerpres