Corespondență din Viena - Noul CEO Erste: Ne vom implica în achiziții în România doar dacă va exista voință a autorităților să accepte bănci străine pentru investiții viitoare

Corespondență din Viena - Noul CEO Erste: Ne vom implica în achiziții în România doar dacă va exista voință a autorităților să accepte bănci străine pentru investiții viitoare
scris 2 aug 2024

Erste Bank a urmărit permanent oportunitățile de achiziții care au apărut în România și o va face și în continuare, a transmis, la Viena, Peter Bosek, noul CEO al grupului austriac care deține BCR. El a sugerat că neimplicarea în tranzacțiile încheiate până acum pe piața bancară românească a fost influențată de voința autorităților de a accepta bănci străine pentru investiții pe piața bancară locală. BCR a continuat să crească organic în ultimii ani, însă a pierdut poziția de lider în funcție de active după ce Banca Transilvania a avansat mult mai rapid, prin câteva achiziții succesive de bănci.

„Urmărim oportunitățile de achiziții care pot apărea în România. Depinde și de dorința, de voința reglementatorilor de a accepta bănci străine pentru investiții viitoare, e un punct crucial și trebuie să respectăm modul în care România vrea să aibă piața bancară proprie. Asta are un rol crucial, are impact și pentru noi, pentru decizia de a ne implica sau nu într-o tranzacție. Dar dacă ne vom simți cumva invitați pentru viitoare fuziuni și achiziții în România, în mod cert le vom lua în considerare”, a spus Bosek, la conferința de prezentare a rezultatelor grupului Erste pe primul semestru.

Urmărește-ne și pe Google News

Erste este interesată, de altfel, de achiziții în întreaga regiune central și est europeană, a mai arătat Bosek, precizând că grupul are o abordare oportunistă, urmărind tranzacții care pot fi făcute la un preț rezonabil: „Daca ceva apare la preț rezonabil pentru achiziții în regiune suntem interesați. Pe majoritatea piețelor suntem fericiți așa cum suntem, dar dacă apare ceva cumpăram”.

Cea mai recentă oportunitate de achiziție pe piața bancară românească a fost valorificată de Banca Transilvania, care a finalizat săptămâna trecută preluarea OTP Bank România și a subsidiarelor acesteia de leasing, asset management, factoring și consultanță, pentru 347,5 milioane de eutro, sub valoarea fondurilor proprii ale OTP.

BCR anunță un profit în creștere cu aproape o cincime în primul semestru și o creștere a creditelor CITEȘTE ȘI BCR anunță un profit în creștere cu aproape o cincime în primul semestru și o creștere a creditelor

Banca Transilvania, cu capital majoritar autohton, a ajuns pe primul loc în piață și cu ajutorul achizițiilor: a cumpărat și a fuzionat apoi cu Volksbank (2015) și Bancpost (2018), bănci de top 10 la momentul tranzacțiilor, iar în 2022 a cumpărat și Idea Bank în 2022, care rămâne însă separată.

Fostul lider al pieței după active, Banca Comercială Română, a continuat să crească organic, reușind un avans semnificativ și în primul semestru al acestui an, potrivit rezultatelor raportate vineri. Primele șase luni ale anului au fost încheiate cu profit net de 1,31 miliarde de lei, în creștere cu 18,3% față de aceeași perioadă din anul trecut. Rezultatul operațional a crescut cu peste o cincime și raportul cost-venituri s-a îmbunătățit la sub 36%. Banca a majorat și portofoliul de credite cu aproape 15% față de anul trecut. Creditele și avansurile nete acordate clienților au crescut cu 8,4% până la 63,7 miliarde de lei față de finele anului trecut și cu 14,6% față de iunie 2023.

În activitatea de creditare retail, BCR a acordat credite noi pentru persoane fizice și microîntreprinderi de 8,2 miliarde de lei în S1 2024, cu un avans al stocului de credite acordate microîntreprinderilor de 39,6% an pe an.

Producătorul Regina vrea ajutor de stat în România CITEȘTE ȘI Producătorul Regina vrea ajutor de stat în România

Stocul de credite ipotecare standard (Casa Mea) acordate în lei a urcat cu 8,1% an pe an, iar cel al creditelor de consum negarantate (inclusiv carduri de credit și descoperit de cont) a crescut cu 40,4% an pe an.

Pe segmentul corporate, BCR a aprobat credite noi pentru companii de 5,7 miliarde de lei în S1 2024, dintre care aproximativ 27% sunt destinate investițiilor.

Depozitele de la clienți au crescut cu 4,3% până la 81,85 miliarde de lei față de finele anului trecut și cu 4% comparativ cu iunie 2023.

Grupul austriac Erste, din care face parte BCR, a încheiat primul semestru cu un profit net în creștere cu circa 9%, la 1,63 miliarde de euro, pe fondul creșterii veniturilor operaționale. Conducerea grupului propune un dividend de 3 euro pe acțiune pentru acest an.
Rezultatul operațional al grupului a urcat cu 10,6%, la 2,97 miliarde de euro.

GRAFICE Revigorare serioasă a creditului pentru firme și a ipotecarelor: cea mai bună lună din ultimii aproape 2 ani CITEȘTE ȘI GRAFICE Revigorare serioasă a creditului pentru firme și a ipotecarelor: cea mai bună lună din ultimii aproape 2 ani

Erste a revizuit în creștere prognoza pentru acest an și se așteaptă la un randament al capitalului de 15% și la un raport cost/venit sub 50%. Soldul creditelor ar urma să crească cu 5% și costul cu riscul este estimat de bancă să rămână scăzut. Economia țărilor din regiune este așteptată să crească mai mult în 2024 decât în anul precedent.

Grupul austriac a plătit 531 de milioane de euro în taxe pe venit, la care se adaugă taxele bancare speciale din regiune în valoare de 134 milioane deeuro, din care 96 de milioane de euro în Ungaria, 20 de milioane de euro în Austria și 18 milioane de euro în România – taxă introdusă în 2024. În Slovacia, taxa bancară de 46 de milioane de euro a fost introdusă în bilanțuri la taxele pe venit.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
bcr
peter bosek
achizitii