Compania niponă Toshiba a anunțat vineri că anticipează un profit net de 40 de miliarde de yeni (360 milioane de dolari) pentru anul fiscal 2016/2017, care începe pe 1 aprilie, după o pierdere record de 710 miliarde de yeni (6,3 miliarde de dolari), estimată pentru anul în curs, informează Wall Street Journal.
Totodată, pentru anul fiscal 2018/2019, compania niponă prognozează o creștere solidă a proftului, până la 100 de miliarde de yeni.
Pierderea estimată pentru anul fiscal care se va închieia luna aceasta, de 710 miliarde de yeni, este cea mai mare din istoria de 140 de ani a Toshiba, în contextul în care compania japoneză se confruntă cu un scandal legat de nereguli contabile.
Având în vedere problemele cu care se confruntă, Toshiva a anunțat vineri că va concedia încă 3.000 de angajați, după ce, în decembrie, reprezentanții companiei au afirmat că Toshiba va renunța la 6.800 de locuri de muncă, echivalentul a 3% din personal, în încercarea de a reduce costurile. În total, Toshiba a deființat circa 14.000 de posturi ca urmare a scandalului contabil.
Pe lână concedieri, compania analizează vânzarea mai multor divizii.
Săptămâna trecută, Toshiba a anunțat vânzarea diviziei de echipamente medicale, Toshiba Medical Systems, către Canon pentru 700 de miliarde de yeni. Totodată, compania a anunțat, săptămâna aceasta, că a ajuns la un acord cu grupul chinez Midea Group privind vânzarea diviziei de electrocasnice.
Compania trece printr-un amplu proces de restructurare, după ce o firmă de audit a descoperit în aprilie 2015 că Toshiba a raportat sistematic profituri anuale peste cele realizate de fapt. În ultimii șapte ani, profitul companiei ar fi fost "umflat" cu 155 de miliarde de yeni (1,2 miliarde de dolari), după ce persoanele din conducere ar fi stabilit obiective financiare foarte greu de atins de către angajați.
Președintele Toshiba la acel moment, Hisao Tanaka, dar și alte persoane cu atribuții de conducere, au demisionat în vara anului trecut, în urma scandalului în care este implicată compania niponă.
Totodată, autoritățile nipone au propus amendarea companiei cu suma de 7,4 miliarde yeni (62 milioane de dolari), ca urmare a raportărilor false privind profitul din ultimii șapte ani, aceasta fiind cea mai mare sancțiune financiară impusă unei firme din Japonia pentru nereguli contabile.
În perioada octombrie-decembrie, compania a înregistrat o pierdere de 516,7 miliarde de yeni (4,3 miliarde de dolari).