Aproape jumătate dintre români nu au niciun ban pus deoparte pentru “zile negre”, iar cei care au făcut, totuși, economii nu dispun mai mult de echivalentul a trei salarii lunare, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos pentru grupul bancar ING.
Românii stau cel mai rău la capitolul economii, 45% dintre respondenți declarând că nu au niciun ban pus deoparte, peste media europeană de 29%. Sondajul este întocmit pe baza răspunsurilor a peste 14.600 de participanți din Austria, Belgia, România, Cehia, Franța, Germania, Luxemburg, Italia, Polonia, Olanda, Spania, Turcia, Marea Britanie, SUA și Australia.
Surprinzător, românii sunt urmați în clasamentul celor mai puțin economi locuitori de germani, 34% dintre aceștia neavând niciun fel de economii. Topul cinci este completat de Turcia, unde 33% dintre locuitori nu fac economii, Polonia (29%) și Cehia și Italia (27%).
La polul opus, doar 13% dintre luxemburghezi au răspuns că nu dispun de rezerve bănești, urmați îndeaproape de americani (16%).
CITEȘTE ȘI Românii nu pot scăpa de datorii, Guvernul amână din nou Legea insolvenței persoanelor fiziceDintre respondenții care au făcut economii, cei mai mulți au economisit echivalentul a trei salarii lunare sau mai puțin, potrivit sondajului. În această situație se regăsesc 52% dintre turci, 46% dintre români, 41% dintre polonezi și americani, 38% dintre cehi și 37% dintre francezi. În cazul românilor economi, cei mai mulți își tin banii în conturi de economii, metale prețioase și depozite bancare la termen.
La nivel european, media celor cu economii mai mici sau egale cu trei salarii lunare este de 36%.
În ceea ce privește gradul de îndatorare, 57% dintre români au datorii în prezent, în creștere de la 55% în 2016. Cele mai multe datorii (28%) reprezintă credite pentru nevoi personale, urmate de carduri de credit (22%), descoperiri de cont (17%) și datorii către prieteni și rude (16%). Pe de altă parte, 17% dintre respondenții din România se simt confortabil cu nivelul datoriilor, în creștere de la 14% în 2016.
România este depășită în clasamentul datornicilor doar de Turcia, unde nivelul de îndatorare al populației atinge 74%. Valori apropiate de România sunt consemnate de Luxemburg (55%), Polonia și Cehia (52%) și Marea Britanie (50%).