Sistemul bancar românesc a înregistrat un profit de peste 500 milioane euro în primul semestru

Sistemul bancar românesc a înregistrat un profit de peste 500 milioane euro în primul semestru
scris 22 aug 2016

Băncile care activează pe piața românească au înregistrat, în prima jumătate a acestui an, un profit cumulat de 531 milioane euro, arată calculele Raiffeisen Bank pe baza datelor publicate de către Banca Națională a României (BNR). Rata creditelor neperformante, una dintre principalele poveri pentru băncile românești după izbucnirea crizei financiare, a scăzut la jumătatea anului la 11,3%, de la 16,2% în iunie 2015.

În trimestrul al doilea, băncile din România au înregistrat un profit de 1,2 miliarde lei, echivalent cu 269 milioane euro, potrivit Raiffeisen.

Urmărește-ne și pe Google News

"Rezultatul din trimestrul al doilea a fost afectat negativ de provizioanele constituite de către bănci ca urmare a intrării în vigoare a Legii dării în plată, în luna mai, dar a fost susținut de câștigurile înregistrate în bilanțurile băncilor după achiziția Visa Europe de către Visa", se arată într-un raport publicat luni de analiștii Raiffeisen Bank.

Datele BNR arată că activele băncilor românești au ajuns la jumătatea acestui an la 380,1 miliarde lei (84,1 miliarde euro), în creștere cu 2,7% față de finalul lunii martie și cu 4,6% față de iunie 2015, scrie News.ro.

Rata creditelor neperformante a scăzut de la 16,2% în iunie 2015 și 13,52% în martie 2016 până la 11,3% la finalul primului semestru din acest an, nivel minim de când sunt raportate de către BNR date agregate la nivelul sectorului bancar privind creditele neperformante după definiția ABE. Seriile BNR cuprind date începând din septembrie 2014.

Indicatorul ROA (return on assets), al profitului raportat la activele bancare, a crescut de la 1,26% la finalul lunii martie până la 1,27% la jumătatea anului, în timp ce câștigul raportat la capitalurile proprii (ROE - return on equity) a ajuns la 12,28% în iunie, de la 11,69% în martie.

DNA se dotează cu minicamere pentru filmări de noapte, pungi Faraday sau software de investigație digitală CITEȘTE ȘI DNA se dotează cu minicamere pentru filmări de noapte, pungi Faraday sau software de investigație digitală

Indicatorul creditelor raportate la depozite, o măsura a gradului în care băncile se finanțează din resurse interne, atrase de la clienții proprii, a continuat să scadă în trimestrul al doilea și a ajuns la 83,66% la jumătatea anului, de la 87,02% în martie și 93,56% în iunie 2015.

Cifrele arată că, la fiecare 100 de lei atrași de la clienți sub formă de depozite, băncile au acordat credite în valoare de 83,66 lei la jumătatea acestui an, clienții - firme și persoane fizice - având statut de creditori neți față de sectorul bancar românesc.

Pe piața bancară românească activau la jumătatea anului 36 de bănci, din care șapte sunt sucursale ale unor bănci străine. 

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
bnr