Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au scăzut cu aproape 1,2 miliarde de euro în octombrie, evoluție doar parțial explicată prin plățile de datorie externă.
Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 58,19 miliarde de euro, la finele lunii octombrie, față de 59,24 miliarde de euro la 30 septembrie 2023.
Scăderea din octombrie este parțial explicată de plata unor datorii externe ale statului de 229 de milioane de euro. Cursul valutar a crescut ca medie în octombrie de la 4,9657 lei/euro la 4,9682 lei/euro. Pe de altă parte, leul s-a apreciat față de finele lunii septembrie de la 4,9746/euro la 4,9669/euro.
CITEȘTE ȘI Declin drastic de profitabilitate pentru Prefab. Directorul Marian Miluț reclamă etapa de incertitudini și inflația care descurajează consumul de materiale de construcțiiLuna trecută au intrat în rezervă 1,12 miliarde de euro și au ieșit 2,17 miliarde de euro.
Rezervele valutare au crescut puternic în septembrie, la un nivel record, de la 53,9 miliarde de euro, pe fondul unor intrări, de 3,25 de miliarde de euro din împrumuturi externe prin euroobligațiuni, respectiv după intrarea tranșei de 2,76 miliarde de euro din PNRR.
În noiembrie urmează plăți externe de 1,75 miliarde de euro, astfel că rezerva cel mai probabil va scădea și la finele acestei luni.
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.