Salariile mondiale au reînceput să crească mai rapid decât prețurile

Salariile mondiale au reînceput să crească mai rapid decât prețurile
scris 28 nov 2024

Salariile medii au reînceput să crească mai rapid decât prețurile la nivel mondial, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Muncii (OIM), care atrage totuși atenția asupra inegalităților salariale persistente, informează AFP.

Potrivit acestui raport cu privire la salarii mondiale în 2024-25, după ce au scăzut cu 0,9% în 2022, salariile reale la scară mondială au revenit pe creștere în 2023, când au înregistrat un avans de 1,8%, pe fondul unei scăderi progresive a inflației. De asemenea, datele preliminare disponibile pentru primele două trimestre din 2024 sugerează că în acest an salariile reale ar putea înregistra o creștere de 2,7%, "adică cea mai puternică creștere din ultimii 15 ani", estimează OIM.

Urmărește-ne și pe Google News
Apartamentele cu 2 camere, favoritele chiriașilor. Cât de aproape este Brașovul să joace în ligile mari CITEȘTE ȘI Apartamentele cu 2 camere, favoritele chiriașilor. Cât de aproape este Brașovul să joace în ligile mari

Cu toate acestea, creșterea salariilor a fost una inegală la nivel regional, în condițiile în care economiile emergente au înregistrat o creștere mai puternică decât economiile avansate, arată raportul OIM. În timp ce economiile avansate din G20 au înregistrat o scădere a salariilor reale atât în 2022 cât și în 2023, pentru ca în 2024 să înregistreze un avans de 0,9%, creșterea salariilor reale a rămas pozitivă în 2022 și 2023 în economiile emergente din G20, pentru care se preconizează un avans de 5,9% în 2024, scrie Agerpres.

"Revenirea pe creștere a salariilor reale este o evoluție binevenită. Totuși nu trebuie să uităm că milioane de muncitori și familiile lor continuă să sufere de pe urma crizei costului vieții care le-a erodat standardele de trai și că disparitățile salariale în interiorul țărilor rămân inacceptabile", a declarat directorul general de la OIM, Gilbert F. Houngbo.

Raportul publicat joi constată că, începând din 2000, inegalitatea salarială, măsurată prin compararea celor mai mari salarii cu ele mai mici, a scăzut în aproape două treimi din toate țările. În funcție de sistemul de măsurare utilizate, inegalitatea salarială a scăzut cu 0,5 până la 1,7% pe an.

În pofida acestei tendințe pozitive, puternice inegalități salariale persistă la nivel mondial, potrivit OIM. Raportul arată că, la nivel global, cei mai prost plătiți 10% dintre muncitori nu câștigă decât 0,5% din masa salarială mondială, în timp ce 10% din cei mai bine plătiți câștigă aproape 38% din această masă salarială mondială. 

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
oim