Prima și singura autostradă construită de o companie din China în România a început să prindă din ce în ce mai mult contur. Lucrările au demarat în aprilie în zona intersecției A0 cu DN2, acolo unde constructorul CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation) lucrează să realizeze cu prioritate nodul rutier și cei circa 900 de metri de autostradă necesari deschiderii traficului și valorificării celorlalți 9 km terminați de UMB pe A0 Nord, dar nedeschiși circulației pentru că se opresc în câmp.
Acum, constructorii chinezi au adus 108 muncitori.
Antreprenorul chinez a ajuns în numai 4 luni la un stadiu fizic de 10,6% pe întreg șantierul, iar la nodul rutier cu DN2 se înregistrează un stadiu fizic de 19,8%.
Constructorul este axat pe sectorul de 2,3 km. care va asigura descărcarea traficului rutier în DN 2, astfel încât la finalul acestui an pe semiinelul nordic al A0 să se poată circula pe o lungime de 21 de km, între intersecțiile cu DN1, A3 și DN2.
În momentul de față, antreprenorul chinez este mobilizat în teren cu 108 de muncitori și 34 de utilaje, care lucrează la:
- Terasamente și piloți;
- Umpluturi la bretele;
- Lucrări de relocare utilități de gaz și ANIF;
- Piloții pasajului de pe DN2;
- Stabilizare cu lianți hidraulici pe întreg lot.
--------------------------------------------------------------------------
Lotul 3 Afumați - Pantelimon (8,60 km.)
Antreprenor: China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC);
Durată contract: 30 de luni (12 luni proiectare, 18 de luni execuție);
Valoare contract: 397,996,117 de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Termen deschidere: 2025.
Pentru lotul de 8,6 kilometri, CCECC au semnat contractul în martie 2023, iar ordinul de începere al lucrărilor a venit apoi în mai. De la cel moment a început să curgă termenul de 12 luni pentru realizarea proitectului tehnic.
CITEȘTE ȘI VIDEO Haos pe Aeroportul Manchester din cauza unei pene de curentTermenul oficial de execuție este de 18 luni, astfel că finalizarea contractuală ar urma să vină în noiembrie 2025.
„În 11.03.2024 antreprenorul a primit autorizație de construire doar pe aproximativ 2 km în zona nodului Afumați (A0-DN2) și până la limita cu lotul 2, tocmai ca să conecteze, printr-o soluție provizorie, DN2 de cei aproximativ 7 kilometri de muzeu (care nu pot fi folosiți) până la Autostrada A3, astfel încât spre final de 2024 să avem o legătură neîntreruptă pe A0 Nord pe relația DN2-A3-DN1”, scrie Asociația Pro Infrastructura.
CITEȘTE ȘI FOTO Start după 1 an pentru o nouă autostradă, care va asigura o altă legătură între Moldova și Transilvania