Împrumuturile în lei acordate populației de către bănci au avansat în august cu 2% față de luna precedentă, până la 62,46 miliarde lei (echivalent cu 14 miliarde euro), ritmul anual de creștere încetinind la 28,2%, de la 29% în iulie, în condițiile în care din 13 mai se aplică Legea dării în plată, arată datele publicate vineri de Banca Națională a României (BNR).
În ansamblu, creditele acordate de către bănci populației și firmelor, în lei și în valută, au scăzut în august cu 0,3% față de iulie, a treia lună la rând de declin, dar au crescut cu 0,7% comparativ cu a opta lună din 2015, până la 215,38 miliarde lei (48,4 miliarde euro), scrie News.ro.
Creșterea creditării a fost generată, și în august, integral de componenta în lei, în condițiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.
"Creditul în lei s-a majorat cu 0,7 la sută (0,6 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 1,6 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,4 la sută)”, se arată în comunicatul BNR.
Astfel, creditele în lei acordate populației au crescut în august cu 2% față de luna precedentă, până la 62,46 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au scăzut cu 0,7% în același interval, până la 57,9 miliarde lei.
Pe partea în valută, împrumuturile acordate populației s-au contractat cu 1,8% în august față de iulie, până la echivalentul în lei a 48,3 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 1,5%, până la echivalentul a 46,7 miliarde lei.
În urma evoluției, la finalul lui august, valoarea creditelor în lei a ajuns la 55,9% din valoarea totală a creditelor acordate de bănci populației și firmelor, în timp ce creditele în valută nu mai reprezintă decât 44,1%.