Bancherii se așteaptă ca Legea dării în plată să ieftinească locuințele și să reducă creditarea

Bancherii se așteaptă ca Legea dării în plată să ieftinească locuințele și să reducă creditarea
scris 21 sep 2016

Bancherii din România estimează, în proporție de peste 90%, că Legea dării în plată va avea ca efect reducerea creditării și ieftinirea locuințelor, arată sondajul Barometrul Bancar ARB & EY ediția 2016, publicat miercuri de Asociația Română a Băncilor (ARB).

Astfel, sondajul arată că 90% din bancherii din România se așteaptă ca Legea privind darea în plată să afecteze negativ creditarea, iar 95% dintre șefii din bănci cred că actul normativ sva genera o scădere a prețurilor locuințelor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Dintre bancherii care au participat la sondaj, 20% se așteaptă la o scădere semnificativă a prețurilor, iar 75% estimează o ieftinire moderată, în timp ce doar 5% consideră că Legea dării în plată nu va influența prețurile imobiliare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Legea dării în plată se aplică din 13 mai, iar bancherii s-au opus vehement adoptării actului normativ pe motiv că, în acest fel, statul intervine în contractele încheiate între două părți.

Legea permite românilor care au luat credite ipotecare să scape de toată datoria față de bancă dacă cedează creditorului locuința.

De altfel, inițiativele legislative din România sunt considerate, de către 88% dintre bancherii chestionați, ca având în mare și foarte mare măsură un efect negativ asupra sistemului bancar, în timp ce doar 28% dintre șefii din bănci cred că relaxarea politicii monetare de către Banca Națională a României (BNR) în ani electorali afectează băncile.

VIDEO Speriați de concurență, taximetriștii din București au gândit un plan prin care să îi elimine de pe piață pe șoferii Uber CITEȘTE ȘI VIDEO Speriați de concurență, taximetriștii din București au gândit un plan prin care să îi elimine de pe piață pe șoferii Uber

Cu toate acestea, 80% dintre bancheri se așteaptă ca, în următoarele 12 luni, performanțele financiare ale băncilor din România să se îmbunătățească.

În privința creditării, 85% dintre șefii băncilor se așteaptă ca împrumuturile ipotecare să aibă condiții mai restrictive în următoarele 12 luni, în timp ce creditele personale, cele pe card de credit sau împrumuturile pentru afaceri ar putea avea condiții similare sau ar putea avea chiar condiții mai puțin restrictive.

Barometrul Bancar ARB & EY este derulat anual cu membrii Asociației Române a Băncilor și arată modul în care șefii din sistemul bancar românesc privesc evoluția mediului economic, legislativ și de afaceri si implicațiile asupra bancilor pe care le conduc.

La acest sondaj au participat bănci cu o cotă de piață după active de circa 90%.

viewscnt
Afla mai multe despre
arb
darea in plata
creditare