Războiul comercial SUA-China a “șters” 1.700 miliarde de dolari din capitalizarea companiilor americane în răstimpul de doi ani de când Donald Trump și-a anunțat pentru prima oară intenția de a impune tarife vamale pentru importurile de produse chinezești, potrivit unui studiu prezentat în această săptămână de Rezerva Federală (Fed) a statului New York.
Studiul, citat de MarketWatch, vine în sprijinul unor concluzii similare avansate anterior de economiști, potrivit cărora americanii plătesc o notă extrem de piperată pentru războiul tarifar inițiat de președintele Trump, în pofida declarațiilor contrare făcute de Casa Albă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anunțurile privind impunerea de tarife vamale - în valoare de zeci și apoi de sute de miliarde de dolari -, schimbate de Washington și Beijing ca într-un joc de ping-pong, au redus valoarea de piață a companiilor americane listate la bursă cu aproape 1,7 trilioane de dolari în primi doi ani de la declanșarea “ostilităților”, echivalent cu produsul intern brut al Rusiei, Canadei sau Coreei de Sud.
Conflictul continuă să afecteze rata de creștere a investițiilor companiilor, autorii studiului preconizând scăderea ratei cu 1,9 puncte procentuale până la finele acestui an.
Studiul evidențiază mai multe motive aflate la originea pierderilor pentru companii, de la un sistem ineficient de prețuri creat de introducerea taxelor, la întruperi în lanțurile de aprovizionare și costurile cu ajustarea la noile tarife. Însă principala cauză derivă din modul în care sunt percepute anunțurile în piețe.
Fiecare declarație pe tema tarifelor, indiferent dacă a venit de la Washington sau din Beijing, a fost urmată de mișcări bruște și rapide de corecție pe piețele de capital, care s-au reflectat în scăderea randamentelor capitalurilor și a ratelor de investiții.
CITEȘTE ȘI Roger Federer este cel mai bine plătit sportiv al lumiiPrețurile acțiunilor la nivelul unui grup de aproape 3.000 de companii americane analizate au scăzut cu o valoare agregată de 6% în 2018 și 2019. Cele 3.000 de companii au o valoare de piață cumulată de 28.000 de miliarde de dolari.
Firmele americane au suportat “practic toate costurile” anunțurilor, notează autorii studiului.
Suprinzător, nu doar companiile cu expunere pe piața chineză au fost afectate. Perspectiva deteriorării relațiilor comerciale între primele două mari economii ale lumi i-a determinat și pe ceilalți jucători să reducă sau chiar să amâne investițiile, uneori pe termen îndelungat.
“Deprecierea acțiunilor în urma anunțurilor referitoare la tarifele vamale a redus semnificativ rata investițiilor, patru trimestre mai târziu. Cele mai multe dintre efectele resimțite în 2019 s-au datorat impactului tarifelor asupra firmelor americane cu afaceri în China, dar efectele din 2020 sunt mai degrabă consecința faptului că anunțurile privind tarifele au dus la scăderea randamentelor pentru companii, indiferent de gradul de expunere pe piața chineză”, potrivit studiului.