Activele bancare ale Raiffeisen Bank au depășit 66,17 miliarde lei în primul semestru al anului, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă din anul trecut, iar profitul net a crescut cu 45% la 874 milioane de lei.
Veniturile băncii au crescut cu 21% față de anul anterior, din volume de business mai mari și pe fondul mediului de dobânzi ridicate.
Cheltuielile operaționale ale băncii au crescut cu 16%, în principal, din costurile de personal, IT, logistică, inerente într-un mediu inflaționist.
Capitalizare și lichiditate consolidată a băncii în primul semestru din 2023
Rata de adecvare a capitalului (peste 20%) și MREL (peste 30%) se situează mult peste nivelurile minime solicitate de BNR (16,87% și respectiv 27,48%). Expunerile neperformante s-au menținut la niveluri scăzute (sub 1,7%), iar poziția de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel de 169% mult peste cerințele minime regulatorii (100%).
Creștere de 8% a economisirii
Economiile clienților au crescut cu 8% față de prima jumătate a anului 2022, în contextul unui apetit mai mare pentru depozitele la termen în toate segmentele de activitate. Pe parcursul anului curent, Raiffeisen Bank a majorat treptat și semnificativ ratele dobânzilor oferite clienților pentru depozitele la termen și conturile de economii în lei și în valută.
Din cele 673 de milioane euro obligațiuni ESG emise pentru finanțarea proiectelor sustenabile, până la 31 decembrie 2022, Raiffeisen Bank a alocat 6.223 de credite verzi și sociale eligibile, în sumă totală de 500 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Participarea în oferta de titluri de stat pentru populație a scăzut cu o cincime față de exercițiul din primăvară, dar chiar și așa suma de peste 480 milioane euro depășește nivelul unei tranșe de la FMI din anii ‘90Pe segmentul vânzărilor de credite imobiliare acordate persoanelor fizice, prima jumătate a anului 2023 s-a remarcat printr-o creștere a ponderii de credite Mortgage Green, în totalul creditelor pentru achiziția de locuințe, de la 45% în 2022 la 50% în 2023. În structura vânzărilor de credite imobiliare, ponderea celor cu dobândă fixă în primii 3 ani a ajuns la 92%.
Stocul de credite acordate clienților a crescut cu 10% în primul semestru al anului curent comparativ cu primul semestru al anului 2022, evoluție susținută de o activitate bună de creditare pentru toate segmentele de activitate.
- Stocul de împrumuturi pentru clienții corporate a înregistrat un avans de 19%, cu accent pe finanțarea proiectelor sustenabile (energie regenerabilă, eficiență energetică și finanțarea proiectelor sociale).
- Stocul de împrumuturi pentru IMM-uri a crescut cu 14% an/an, cu un impuls provenit din participarea activă la programe guvernamentale precum IMM Invest.
- Stocul de credite pentru persoane fizice a crescut cu 3%, ritmul de creștere fiind afectat într-o oarecare măsură de cererea moderată, precizează banca. Majoritatea creditelor acordate persoanelor fizice au fost cu dobândă fixă.
Portofoliul de clienți care folosesc aplicațiile de mobile/internet banking lunar s-a consolidat până la aproximativ 1.292.000 clienți persoane fizice, activi digital.
Raiffeisen Bank are un portofoliu de peste 572.000 de carduri.
CITEȘTE ȘI Adaosul comercial pentru 14 grupe de alimente va fi plafonat pentru o perioadă de 3 luni, începând de astăziNumărul tranzacțiilor online efectuate de persoane fizice prin intermediul cardurilor de debit Raiffeisen Bank a crescut cu aproximativ 32% față de aceeași perioadă a anului 2022.
Plățile cu portofele digitale au înregistrat o creștere cu 87% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.
Raiffeisen Bank are 2,3 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are 4.919 de angajați în 291 de unități, 1.124 ATM&MFM și 27.760 POS-uri.