Cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii, concentrează peste două treimi din dețineri în obligațiuni guvernamentale. Participații de peste 1 miliard de lei la OMV Petrom, Fondul Proprietatea și Banca Transilvania, relevă datele analizate de Profit.ro.
NN Pensii, liderul Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, concentra, pentru entitatea de la acest segment, la finalul primului semestru, active totale de 37,56 miliarde lei (7,59 miliarde euro), cu 13,51% mai mari decât cele de 33,09 miliarde lei (6,69 miliarde euro) de la sfârșitul anului trecut.
Creșterea în dimensiune este rezultatul atât al contribuțiilor suplimentare, cât și al revenirii cotațiilor pe piața titlurilor de stat. Pe acest segment, fondul de pensii cu contribuții obligatorii are investiții în 47 de emisiuni ale Ministerului Finanțelor Publice, valoarea agregată a acestor plasamente ridicându-se la 25,37 miliarde lei (5,13 miliarde euro), echivalentul a 67,53% din totalul portofoliului. Majorarea deținerilor de titluri de stat a crescut, astfel, cu 20,86% în prima jumătate a acestui an, de la 20,99 miliarde lei (4,22 miliarde euro), cât erau prinse la raportarea din decembrie 2022 și în care acestea repărezentau 63,43% din activ.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI OMV Petrom va plăti pentru acest an o contribuție de solidaritate inferioară celei pe anul trecut
Fondul se consolidează drept cel mai important investitor de la Bursa de Valori București. Potrivit ultimei raportări a structurii portofoliului, analizată de Profit.ro, administratorii pensiilor a peste 3 milioane de români cumulează acțiuni în valoare însumată de 7,67 miliarde lei (1,55 miliarde euro), reprezentând 20,42% din totalul activelor. Este o majorare de aproximativ jumătate de miliard de lei a expunerii pe această clasă de active în semestrul 1, față de 7,28 miliarde lei (1,47 miliarde euro) de la finalul anului 2022.
Lichidări în valuri ale deținerilor externe. Încă de anul trecut spusese Adio, Spania!
Este în vorba, covârșitor, de acțiuni românești, pentru că pe bursele externe, cei de la NN mai păstrează pentru viitorii pensionari români o singură participație – în echivalent 110,60 milioane lei – cea de la Eurofins Scientific, înregistrată în Luxemburg și listată pe bursa de la Paris cu laboratoare de testare în domeniul farmaceutic, mediu și agrotech.
CITEȘTE ȘI Bindea, ROCA Industry: Lipsa acută de muncitori este doar un mit; există angajați bine pregătiți, dar trebuie să știi cum să-i păstrezi. ROCA Industry va face, probabil în toamnă, trecerea pe piața principală a bursei
O participație de o dimensiune comparabilă a fost lichidiată recent la Prosus, compania listată în Olanda care deține și magazinul online eMAG. Lichidarea vine într-o secvență destul de coerentă a NN de a limita deținerile externe. Fondul a mai ieșit din acționariatul furnizorului de plăți online Worldline, listat la Paris, din cel al Banco Santander și al producătorului din domeniul farmaceutic și chimic Grifols, ultimele 2 listate în Spania.
Deținerile celui mai mare jucător de la BVB
Prin contrast, deținerile NN sunt relevante la BVB. Astfel, creșterile explozive ale acțiunilor OMV Petrom (SNP) au adus compania petrolieră ca prima deținere, cu o valoare de 1,65 miliarde lei, echivalentul a 4,40% din totalul portofoliului de instrumente financiare. Aceasta le depășește pe cele de 1,32 miliarde lei de la Fondul Proprietatea (FP) de 1,32 miliarde lei și de la Banca Transilvania (TLV), de 1,31 miliarde lei
Cei de la NN mai au investiții majore la Romgaz Mediaș (SNG), de 839,80 milioane lei, la Nuclearelectrica (SNN), de 555,47 milioane lei, la BRD Groupe Société Générale (BRD), de 512,60 milioane lei, la MedLife (M), de 311,33 milioane lei, la Transgaz (TGN), de 218,61 milioane lei și la Electrica (EL), de 193,73 milioane lei.
CITEȘTE ȘI „Ca o sticlă de șampanie care s-a deschis.” Oferta de la Hidroelectrica a descătușat energiile pe bursă și a adus miliarde de lei pe piața de capital
Valoarea deținerii de la TeraPlast Bistrița (TRP) s-a redus de 2 ori și jumătate, la 136,15 milioane lei, față de 329,91 milioane lei la finalul anului 2021. Compania a devenit mai mică după vânzarea diviziilor de metale și tâmplărie, sumele încasate stând la baza unor distribuții excepționale de dividende. Fondul de Pilon II al NN are acțiuni Digi Communications (DIGI) în valoare de 138,95 milioane lei, fiind o expunere mai mare decât cea de la Transelectrica (TEL), de 100,99 milioane lei și de la companiile listate în 2021, respectiv Aquila (AQ) – 68,14 milioane lei și Transport Trade Services (TTS) – 72,58 milioane lei.
La BVB, dețineri mai mici, în acord cu capitalizarea mai redusă a companiilor, NN mai are la Alro Slatina (ALR), Sphera Franchise Group (SFG), Bursa de Valori București (BVB) și Compa Sibiu (CMP).
Finanțator al Primăriei București
Societatea și-a dublat finanțarea pe piața obligațiunilor municipale, cu plasamente de 209,60 milioane lei, de la 107,46 milioane lei la sfârșitul anului trecut, ținta achizițiilor fiind exclusiv titlurile emise de Primăria Municipiului București și cea a municipalității Timișoarei.
Preferință pentru hârtiile emise de bănci pe segmentul obligațiunilor corporative
Investițiile în obligațiuni corporative se ridică la 1,25 miliarde lei, reprezentând 3,34% din portofoliu, acestea fiind concentrate către instituții financiare românești și străine: BCR, JP Morgan & Chase, Goldman Sachs, Lease Plan Corporation, Citigroup, Banco Santander, Goldman Sachs și Banca Transilvania. Fondul nu mai are dețineri de obligațiuni la UniCredit și Bank of America, așa cum era prins în raportarea din decembrie 2022, după cum nu deține hârtii de valoare emise de instituții financiare internaționale precum BERD, BEI sau Banca Mondială.
Terțe vehicule pentru câștigarea expunerii sectoriale și externe. Cât cash avea pe bilanț la jumătatea anului
Suma de 1,37 miliarde lei, echivalentul a 3,65% din totalul activelor, este investită în 3 fonduri de investiții. În primul rând este vorba de fondul închis de tip ETF care oferă expunere pe acțiunile din structura indicelui Eurostoxx 50 al celor mai lichide acțiuni europene, lansat de Xtrackers și unde participația se ridică la echivalentul a 1,01 miliarde lei. Alte 318,87 milioane lei îl reprezintă valoarea plasamentelor pe ETF-ul care acoperă companiile de tehnologie din structura indicelui american S&P500 al BlackRock și echivalentul a 38,67 milioane lei se află într-un fond axat pe tranziția energetică lansat de banca franceză BNP Paribas.
NN Pensii și-a redus cu 24,78% disponibilitățile bănești în semestrul 1, respectiv conturi curente și depozite la termen, la 1,73 miliarde lei, echivalentul a 4,61% din portofoliu, de la 2,30 miliarde lei, la finalul anului trecut. Acest capitol din portofoliu este la niveluri semnificativ peste cele raportate istoric, o explicație fiind păstrarea de cash pentru participarea la oferta Hidroelectrica.