După anul cu 23 de listări, firmele noi de pe bursă se gândesc la noi infuzii de capital, conform concluziilor desprinse la Videoconferința Profit Piața de Capital.forum.
Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, a fost transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Anul 2015 a fost cel al desființării pieței Rasdaq, ca segment al BVB cu statut neclar, dar și cel în care Bittnet Systems (BNET), ca primă firmă din domeniul IT de la cota bursei românești, marca un nou drum pentru brandul AeRO, lansat în mandatul de director general al polonezului Sobolewski.
Acum, firmele de tehnologie nu mai sunt o raritate pentru piața de capital românească, spune Daniel Ilinca, CEO la Softbinator Technologies (CODE), societate listată pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare de la BVB în luna decembrie a anului trecut. Companiile de servicii IT atrag mai ușor interesul investitorilor de porotfoliu, fiind și pe nișe diferite, în timp ce firmele de produs au nevoie de o maturitate semnificativă pentru a ajunge pe bursă, a afirmat acesta în cadrul videoconferinței Profit Piața de Capital.forum. Softbinator a făcut pasul către bursă atunci când au învățat să poată crește accelerat și a avut infuzie de capital.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lanțul de retail Agroland este alt exemplu de finanțare prin bursă. După încheierea cu succes a unei emisiuni de obligațiuni corporative în valoare de 8,08 milioane lei (AGR25) chiar în ochiul furtunii declanșate de noul coronavirus, compania a listat în secvență scurtă în anul 2021 propriile acțiuni (AG), dar și pe cele ale subsidiarei Agroland Agribusiness (AAB).
„Avem planuri de dezvoltare și în afară de resursele pe care le generăm noi ca și companie și finanțările bancare, am considerat că avem nevoie și de aportul resurselor care pot fi atrase pe piața de capital”, a explicat rațiunile listării Horia Cardoș, fondator al Agroland. „Nevoile de finanțare sunt foarte mari. Ne extindem atât în zona de retail, cât și în producția de hrană”, a continuat acesta, menționând inclusiv segmentul de ouă de consum.
CITEȘTE ȘI Mesaj de la șeful celui mai mare fond de investiții din lume către „tinerii frumoși și liberi”: A sosit vremea să aflați ce este penuriaToamna trecută, Agroland a realizat o de majorare de capital și astfel de operațiuni ar urma să se deruleze an de an. Cardoș dorește să aibă în acționariat investitori care rămân pe termen lung, pentru că planurile de dezvoltare sunt, de asemenea, extinse.
Anul 2020 a fost foarte bun din punctul de vedere al rezultatelor financiare și anul 2021 a fostul unul de extindere atât în retailul alimentar, cât și producție – în linie cu promisiunile din memorandumul de listare – dar investitorii nu au fost impresionați și acțiunea nu a performat. În climatul de criză alimentară, Agroland se vede avantajată de faptul că se adresează nevoilor primare ale consumatorilor. „Ne așteptăm ca în acest an să avem rezultate spectaculoase”, a conchis Cardoș.