Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pregătește pentru perioada următoare un număr semnificativ de programe, printre care continuarea IMM Invest Plus, instrumente de garantare pentru administrația locală, reluarea programului de scontare IMM Factoring, reluarea IMM Leasing, un program pentru garantarea biletelor de avion și a pachetelor turistice, precum și garanții acordate persoanelor fizice pentru surse alternative de energie, a anunțat, la Profit Financial.forum Dumitru Nancu, Director general FNGCIMM.
"Vineri, prin OUG, a fost suplimentat plafonul celui mai important program pentru IMM, este vorba de IMM Invest Plus, care a ajuns la 24,1 miliarde de lei. Dintre schemele depuse la UE pentru aprobare, schema României este cea mai bugetată. Prin suplimentarea cu 4,1 miliarde de lei, noi sperăm ca săptămâna aceasta, mâine cel târziu, să dăm drumul la aplicație. Vorbim de cel puțin 5.000 de firme care vor beneficia de garanția fondului național de garantare. Un an va fi creditul subvenționat. IMM Invest este cel mai important parteneriat între Guvernul României și cele 21 de instituții financiar-bancare. De la începutul programului, din 2020 până în prezent, am acordat un număr de 77.000 de garanții.
Consider că este cel mai mare program pentru IMM-uri. Practic, din 2020 până în prezent, fondul a acordat 77.000 de garanții, valoarea creditelor acordate de către instituțiile financiar bancare (cu care fondul are convenții) au infuzat în economie, bani privați, apoape 12 miliarde de euro, 60 de miliarde de lei. Efortul statului pe programele IMM Invest și IMM Invest Plus a fost de 1,4 miliarde de lei, iar fondul național de garantare a garantat 43 de miliarde de lei. Peste 15% din mediul de afaceri activ a beneficiat de acest program, din toate zonele României", a spus Nancu.
La ce lucrează FNGCIMM
"Guvernul a aprobat vineri ordonanța, iar noi sperăm ca până la 31 decembrie să epuizăm acest plafon de 4,1 miliarde, deja sunt foarte multe credite aprobate în bănci și care așteaptă garanția fondului. Sperăm ca la anul, de ce nu, să atingem 100.000 de beneficiari ai acestui program.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Gerke Witteven, NN Pensii: Angajații IT vor să contribuie la Pilonul II pentru că au înțeles că trebuie să economisească pentru viitorFNGCIMM a pregătit pentru 2024 un pachet de patru măsuri.
- Avem instrumente financiare dedicate întreprinderilor, iar aici am pus nu doar IMM, ci și cele mediu capitalizate, cu afaceri între 50 de milioane de euro și 100 de milioane de euro și între 250 și 500 de angajați. Marea majoritate a CET-urilor intră în această categorie, am avut foarte multe astfel de întreprinderi care au beneficiat de IMM Invest iarna trecută și sperăm ca și iarna aceasta, în urma ultimei alocări de plafon, să răspundem pozitiv necesităților acestor întreprinderi.
- Instrumente financiare dedicate UAT-urilor, o să vedeți, noi am introdus deja în Garant Construct componenta de UAT-uri, dar am pregătit pentru 2024 un pachet doar pentru unitățile administrativ teritoriale.
- Instrumente financiare dedicate diasporei - în 12 decembrie, Republica Moldova va semna un acord de negociere cu Comisia Europeană. Numai pe componenta de IMM, Comisia Europeană a alocat un buget de preaderare de 50 de milioane de euro.
- Programe dedicate persoanelor fizice - Pe lângă IMM Invest, un alt program etalon al Fondului este programul Prima Casă, schimbat în Noua Casă. Peste 350.000 de români au achiziționat, începând din 2009, un imobil prin acest program."
Programe complementare - Instrumente financiare dedicate IMM
"Vorbim de IMM Invest România 2024. Marți vom avea o nouă discuție cu Comisia Europeană, pentru a încerca să prelungim nu numai ajutorul de stat, dar și garanțiile acordate, într-o primă fază, până la 30 iunie 2024. Gândim să continuăm programul IMM Invest Plus.
În 27 octombrie, Comisia Europeană a anunțat un pachet de 12 miliarde de euro pentru IMM-urile din UE. Aici, una dintre prioritățile Comisiei Europene a fost majorarea planului de minimis de la 200.000 de euro la 500.000 de euro. Gândim un program Investim în România, o schemă de ajutor de minimis, în care să acordăm credite, dar dobânda să fie pe toată perioada subvenționată printr-o schemă de ajutor de minimis.
După care, atât pentru IMM, cât și pentru UAT, avem un proiect prin care garantăm implementarea proiectelor majore. atât la CNI, PNDL, Anghel Saligny, unde IMM lucrează cu statul, sunt facturi de multă vreme neachitate și este nevoie de instrumentul de garanție, scrisoarea bancară. Vă dau un exemplu, doar pentru execuție se reține cash 10% din factura pentru IMM. Noi încercăm prin emiterea acestor scrisori de grantare, deja avem UAT care aplică pe fonduri europene, să extindem această scrisoare de garanție bancară, astfel încât să înlocuim garanția cash collateral și să punem la dispoziția IMM astfel de instrumente, vorbim de o scrisoare de garanție bancară.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Adrian Tănase, BVB: Listarea pe o bursă dezvoltată din Europa sau SUA are sens doar pentru companiile cu afaceri la nivel global. Pentru un emitent local, cel mai ridicat potențial este pe bursa româneascăAm reluat programul IMM Factoring. Vorbim de produsul de garantare a creditului cu regres. În 2021, Comisia Europeană ne-a aprobat acest program și revenim cu el în 2024. Practic, este un program de scontare. Avem deja aprobat de la Comisie un comision de 1,25. Practic, în acest moment, facturile în România se scontează cu un procent de 80%, iar noi prin acest program vrem să scontăm 100%, cu garanția Fondului 80% și în schimbul unui comision de 1,25.
Vom relua programul IMM Leasing, singurul program care se adresează cu avans zero, iar 50% din prima de leasing va fi subvenționată printr-o schemă de ajutor de minimis.
Împreună cu Ministerul Turismului gândim un program pentru fondul de garantare pentru turism. Acesta vine în urma falimentului unor companii aeriene, cum a fost Blue Air, și a unor agenții de turism. L-am gândit în două etape. O primă etapă pentru biletele de avion, astfel încât Fondul de garantare, împreună cu Ministerul Turismului, să garanteze ca în momentul în care o firmă intră în faliment, să preia Ministerul Turismului printr-o altă companie aeriană, iar Fondul să plătească, să garanteze preluarea acestor turiști. Al doilea, pentru pachetele turistice, fiecare firmă de turism să fie obligată la începutul anului să-și garanteze, să-și asigure un pachet într-o anumită sumă, pentru a nu ne trezi cu turiști români care pleacă prin străinătate și rămân pe acolo.
Suntem în fază finală, pe 27 iunie s-a transmis la Comisia Europeană raportul de audit pe Invest EU. Aici avem patru produse. Introducem, pentru prima dată în portofoliul Fondului garanția portofoliu plafonată, astfel că nu va mai fi nevoie să ajungă la Fond dosarul, ci vom mandata cele 21 de instituții financiar-bancare să acorde în numele Fondului acea garanție. Garanția va fi cu costuri zero, pentru că va fi suportată din bani europeni.
Primul tip de produs este Scaleup, al doilea complementar la AgroIMM Invest avem produsul de agricultură sustenabilă, pentru profesiile liberale avem Health&Medical, la fel, o garanție tip portofoliu plafonată. Pentru persoanele fizce, garanție tot pe Invest EU, reabilitarea clădirilor, complementar propgramului Noua Casă, prin care se va acorda o garanție de 50.000 de euro pentru surse alternative de energie.
De asemenea, suntem prima instituție financiară care a început să acceseze bani europeni pe programele operaționale regionale 2021-2027. Deja pe programul operațional pentru creșterea competitivității, avem alocați de la Ministerul Investițiilor 200 de milioane de euro, din care vom face instrumente financiare, 49% va fi grant, iar 51% va fi credit bancar. Garanția Fondului va fi de 80%.
Suntem foarte avansați cu fonduri europene pe instrumente financiare - întreprinderi sociale. Aici am creionat cele trei tipuri de produse, credite până în 50.000 de euro, 49% nerambursabil, 51% credit bancar, pentru întreprinderile sociale mici, pentru cele medii credit până în 100.000 de euro, la fel 49%-51%, iar pentru cele mari credite până în 500.000 de euro.
Am semnat un acord cu Asociația Română a Microfinanțării. Sunt 17 instituții de microfinanțare și am identificat o soluție astfel încât să avem o componentă nerambursabilă pentru credite până în 150.000 de euro. Componentă nerambursabilă cred că 10-15%, în funcție de acordul care va fi cu Comisia Europeană. Fondul va garanta aici 80%.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Românii au investit în titluri de stat 22 miliarde de lei, din 2020 până în prezentUltimul program pe care noi l-am prins în PNRR, a fost aprobat de Comisie, dar nu a mai fost prevăzut de România. Sunt două ADR-uri, Nord-Vest și Vest, care au bani pentru fonduri equity. Este vorba despre un fond de capital de risc pentru IMM. Bugetul la ADR Nord-Vest e de 35 de milioane, iar la Vest 30 milioane. Noi vom participa, pentru că ne-a răspuns Comisia Europeană că putem fi partener direct fără licitație publică, pentru că îndeplinim condițiile ca să fim o instituție financiară cu încredințare directă. Am gândit granturi de 200.000 de euro pentru fiecare IMM, pe o perioadă de 7 ani. Dacă în cei 7 ani, IMM nu întoarce banii la ADR, Fondul devine acționar la aceste IMM.
Acesta e pachetul cu care noi sperăm să începem anul 2024."